Samen Lezen in de ouderenzorg

Samen Lezen in de ouderenzorg

Samen Lezen, een initiatief van Het Lezerscollectief, versterkt het leesplezier, maar ook het samenzijn en welbevinden. Cera ondersteunt Het Lezerscollectief en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen om in 2022 nieuwe leesbegeleiders te engageren, specifiek gericht op woonzorgcentra, centra voor dagverzorging of dagopvang in Vlaanderen en Brussel.

Anders dan in traditionele leesgroepen, waar de deelnemers vooraf al een boek hebben gelezen, wordt bij Samen Lezen de tekst (kortverhaal, poëzie) op het moment zelf luidop voorgelezen, om tussendoor en nadien lees- en luisterervaringen met elkaar te delen. In een vijftiental Vlaamse woonzorgcentra werd Samen Lezen al georganiseerd. Via leesgroepen komen groepen van maximaal 10 deelnemers samen, op een gezellige plek met een tasje koffie en een koekje. De bewoners, ook mensen met dementie, beleven er plezier aan. Teksten en verhalen roepen dikwijls sterke emoties en oude herinneringen op en helpen de luisteraars om zelf met hun verhaal te komen. Via deze link krijg je een korte impressie van deze activiteit. 

De jury zocht en vond 12 woonzorgcentra, centra voor dagverzorging of -opvang in Vlaanderen en Brussel die Samen-Leessessies willen opzetten voor ouderen. Eind april krijgen hun leesbegeleiders een driedaagse opleiding, waarna het echte werk kan beginnen. Volgende organisaties werden geselecteerd:
• In Antwerpen: woonzorgcentrum Czagani (Broechem) en centrum voor dagverzorging Ten Kerselaere (Heist op den Berg)
• In Vlaams-Brabant: centrum voor dagverzorging De Wingerd (Leuven) en woonzorgcentra De Kouter (Blanden), Henri Vander Stokken (Pepingen), Annuntiaten (Heverlee), Herfstvreugde (Londerzeel)
• In Oost-Vlaanderen: woonzorgcentra Sint Franciscustehuis (Brakel), De Populier (Geraardsbergen), De Vlamme (Zottegem), Hof ter Boonwijk (Sint-Gillis-Bij-Dendermonde)
• In West-Vlaanderen: woonzorgcentrum Zorgcampus Langemark-Poelkapelle