Danscafé voor mantelzorgers en partners

Ben je mantelzorger van een persoon met dementie en houden jullie van muziek, dan zijn jullie welkom. Je betaalt 7 euro (met Uitpas voor 1,40 euro) per persoon voor een middag vol muziek en dans. Je krijgt hiervoor koffie en een lekker stuk taart. Jullie zitten samen met enkele referentiepersonen dementie. Er is de mogelijkheid om vragen te stellen, te ventileren of gewoon een babbel te slaan met lotgenoten. Ticketverkoop start op 13 mei aan het loket van het dienstencentrum De Zonnebloem in Veurne.

THUIS WONEN MET DEMENTIE, TEN ALLEN PRIJZE OF ZIJN ER GRENZEN

70% van de personen met dementie woont thuis.
Wanneer evenwel de zelfredzaamheid (grotendeels) verdwijnt en thuis wonen steeds moeilijker wordt,
is het stilaan tijd om over een andere oplossing na te denken.
Verhuizen naar een woonzorgcentrum is een ingrijpende verandering in het leven van zowel je naaste
als voor jou én je omgeving.

DUURZAME ZELFZORG

Zorg dragen voor dierbaren met dementie kan soms uitdagend zijn.
Kom naar de samenkomst van onze Familiegroep Dementie en ontdek de ‘kunst van floreren’ aan de lijve onder de deskundige leiding van ‘positivologe’ Isolde Willems. Samen ontdekken wij hoe positieve benaderingen en lichtpuntjes kunnen bijdragen aan een betere zorgervaring.

OMGAAN MET ONBEGREPEN GEDRAG

Letsels in bepaalde gebieden van de hersenen hebben onvermijdelijk hun weerslag op het gedrag van de persoon met dementie: sommige mensen worden achterdochtig of boos, anderen hebben nergens nog zin in of willen vaker dan vroeger knuffelen.

Dat veranderend gedrag kan soms erg moeilijk zijn, ja zelfs problematisch voor de omgeving van de persoon met dementie.

Kijken naar het gedrag van de persoon met dementie bepaalt dan ook hoe wij ermee omgaan.

Bère Miesen – klinisch psycholoog – formuleert het treffend in volgend citaat: HET GEDRAG VAN EEN PERSOON MET DEMENTIE IS EIGENLIJK EEN NORMALE REACTIE OP EEN ABNORMALE SITUATIE.

Webinar Reginald Deschepper: hoe kan je dementie voorkomen?

Hoe houd je je brein gezond? En kan je dementie voorkomen? Prof. Em. Dr Reginald Deschepper toont aan wat je zelf kan doen.
Deze interactieve digitale sessie is eenmalig en staat gepland op 13 maart 2025.
Na inschrijving krijg je de link voor de geplande uitzending.
Via de chat kan je live vragen stellen. Uit alle vragen worden er een aantal behandeld.
inschrijven kan via https://www.colruytgroupacademy.be/nl/aanbod/reginald-deschepper-hoe-kan-je-dementie-voorkomen/

HOE CONTACT HEBBEN/HOUDEN MET PERSOON MET DEMENTIE

Communiceren met een persoon met dementie – ongeacht de vorm van dementie – wordt moeilijker naarmate de dementie vordert.

Communicatie gaande houden met een persoon met dementie vereist specifieke vaardigheden.
Personen met dementie verliezen immers het vermogen om te communiceren via de taal.

Mantelzorgers moeten leren de communicatie af te stemmen op de emoties én de belevingswereld van de persoon met dementie.

Aandacht voor lichaamstaal is hierbij zeer belangrijk.

In deze bijeenkomst wordt stilgestaan bij hoe te communiceren met én zonder woorden.

Want het is heel belangrijk: de communicatie verandert, maar verdwijnt niet.

SOCIALE EN PROFESSIONELE ONDERSTEUNING

Moderator Linda Van De Veire, vrijwilliger vormingswerk van de Alzheimer Liga Vlaanderen, verstrekt uitgebreide informatie over de mogelijkheden die er zijn als de zorg (even) te zwaar wordt.. De mantelzorgers wisselen onderling ervaringen en tips uit om de zorg beter vol te houden.

Mantelzorg kan vreugde en voldoening geven … maar mantelzorg kan ook zeer intensief en zwaar zijn, zowel lichjamelijk als geestelijk.

Theatermonoloog ‘Mist, mijn moeder en ik’

In deze voorstelling ‘Mist, mijn moeder en ik’ vertelt Leen Persijn over de ervaringen met haar moeder die dementie heeft.
Ze heeft het over haar falend geheugen, haar verward gedrag, haar onrust en achterdocht, haar agressies en de vaak hilarische anekdotes.
Ze vertelt openhartig hoe ze zelf, met vallen en opstaat, met dementie heeft leren omgaan.
Tussendoor brengt ze enkele passende teksten en poëzie en zingt ze een paar liederen.

DE KRACHT VAN DE LACH

De lach … een natuurlijk krachtig middel dat iedereen bezit, maar veel te weinig gebruikt.
Trouwens, wanneer heb jij voor het laatst nog eens echt uitbundig gelachen?
En wat gebeurt er precies in het lichaam als men oprecht gaat lachen?
In onze interactieve lezing komt men het allemaal te weten.
Hoe men als mantelzorger – voor wie het leven niet altijd vanzelfsprekend is – er toch voor kan
zorgen dat humor en lachen een vaste stek krijgt in het dagelijks leven.
Voel je welkom en ga nà de lezing met een lichter gevoel naar huis.
Coördinator en moderator is positivologe Isolde Wellems.

Cera-webinar: communiceren met mensen met dementie

Dementie zorgt er voor dat een gesprek voeren soms lastiger wordt. De persoon valt in herhaling, woorden raken kwijt, spreken wordt moeilijker, aandacht en focus gaan verloren … Tegelijkertijd merk je dat de persoon met dementie gevoeliger wordt voor jouw stemming of aanrakingen en dat andere manieren van communicatie beter werken dan taal. Hoe zorg je ervoor dat jullie contact houden en elkaar blijven begrijpen? Hoe vind je andere vormen van communicatie? Hoe leer je genieten van onverwachte en verrassende situaties?

Sara Mahieu, klinisch psychologe Zusters van Berlaar, geeft ons een kader en enkele concrete tips. Daarna duiken we in de praktijk en gaan we in gesprek met Dirk Terryn, mantelzorger en initiatiefnemer van Het Lezerscollectief, Kristine Kloeck, voormalig mantelzorger en dr. Catherine Van Dessel, geriater AZ Sint-Maarten Mechelen.

Inschrijven is gratis en kan via
https://www.cera.coop/nl/particulieren/kalender/2023/20231017_webinar_dementie_communicatie

Cera-webinar: omgaan met schuldgevoel

Wanneer je als mantelzorger af en toe eens tijd maakt voor jezelf. Of je geduld verliest. Iets verkeerd zegt of doet. Het gevoel hebt dat je tekortschiet, dan duiken al eens schuldgevoelens op. Hoe ga je daar mee om?

Luc Van de Ven, Klinisch Ouderenpsycholoog, UPC KULeuven geeft ons een kader en enkele concrete tips. Daarna duiken we in de praktijk en gaan we in gesprek met Hilde Vanderlinden, psycholoog bij WZC Sint-Bernardus, en mantelzorgers Thalia en Jeannine.

Inschrijven is gratis en kan via
https://www.cera.coop/nl/particulieren/kalender/2023/20231109_webinar_dementie_schuldgevoel

GEVOELENS VAN DE MANTELZORGER

Men spreekt vaak over wat dementie betekent voor de persoon met dementie én welke impact het heeft op zijn leven.
Maar … óók de mantelzorger zelf heeft persoonlijke gevoelens. Het is dan ook heel belangrijk om te beseffen welke gevoelens die ervaart en vanwaar die komen. Gevoelens zijn noch goed, noch slecht; ze bepalen wel eenieders gedrag.

GEVOELENS VAN DE MANTELZORGER

Men spreekt vaak over wat dementie betekent voor de persoon met dementie én welke impact het heeft op zijn leven. Maar…óók de mantelzorger zelf heeft persoonlijke gevoelens.
Het is dan ook heel belangrijk om te beseffen welke gevoelens die ervaart en vanwaar die komen.
Immers, gevoelens zijn noch goed, noch slechjt; ze bepalen wel eenieders gedrag.

NACHTELIJKE ONRUST

Een goede aanpak van nachtelijke onrust vereist alle aandacht. Tijdens de samenkomst bespreken wij onder meer de invloed van geluid en licht, wordt dieper ingegaan op wat men verstaat onder nachtelijke onrust én vooral hoe daarmee om te gaan.
Moderator is Linda Vandeveire, vrijwilliger Alzheimer Liga met ruim 12 jaar ervaring als mantelzorger.

NACHTELIJKE ONRUST

Tijdens de gespreksnamiddag bekijken wij onder meer de invloed van geluid en licht; gaan wij dieper in op wat men verstaat onder nachtelijke onrust en vooral hoe daarmee om te gaan.
Linda Vandeveire, vrijwilliger Alzheimer Liga Vlaanderen, met ruim 12 jaar ervaring als mantelzorger is de moderator van dienst.

LACHEN IS GEZOND, HUMOR EN MEER

Humor, een vrolijk makende activiteit of andere positief stemmende zaken zijn nodig om het als mantelzorger vol te houden…om draaglast en draagkracht in balans te brengen en/of te houden.

Studiedag Ouderenzorg in veilige handen

Elke week worden in Vlaanderen gemiddeld 20 meldingen gemaakt van geweld bij ouderen. Dat blijkt uit gegevens van het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO), de CAW’s (Centra Algemeen Welzijnswerk) en hulplijn 1712.

Dit cijfer is jammer genoeg een onderschatting, ouderen durven dikwijls niet aan de alarmbel te trekken en erover praten.

Met deze studiedag willen Odisee i.s.m. VLOCO graag het taboe rond dit thema doorbreken én gaan we dieper in op hoe de verschillende zorgprofessionals en actoren samen het verschil kunnen maken.
Deze studiedag wordt georganiseerd i.s.m. Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO).

Dementie en nu

‘Dementie en (n)u’ richt zich naar de mantelzorgers die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In de 10 bijeenkomsten van ‘Dementie en (n)u’ worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie.

Dementie en nu

‘Dementie en (n)u’ richt zich naar de mantelzorgers die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In de 10 bijeenkomsten van ‘Dementie en (n)u’ worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie.

Dementie en nu

‘Dementie en (n)u’ richt zich naar de mantelzorgers die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In de 10 bijeenkomsten van ‘Dementie en (n)u’ worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie.

Dementie en nu

‘Dementie en (n)u’ richt zich naar de mantelzorgers die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In de 10 bijeenkomsten van ‘Dementie en (n)u’ worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie.

Dementie en nu

‘Dementie en (n)u’ richt zich naar de mantelzorgers die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In de 10 bijeenkomsten van ‘Dementie en (n)u’ worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie.

Dementie en nu

‘Dementie en (n)u’ richt zich naar de mantelzorgers die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In de 10 bijeenkomsten van ‘Dementie en (n)u’ worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie.

Dementie en nu

‘Dementie en (n)u’ richt zich naar de mantelzorgers die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In de 10 bijeenkomsten van ‘Dementie en (n)u’ worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie.

Dementie en nu

‘Dementie en (n)u’ richt zich naar de mantelzorgers die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In de 10 bijeenkomsten van ‘Dementie en (n)u’ worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie.

Start nieuwe reeks Dementie en nu

‘Dementie en (n)u’ richt zich naar de mantelzorgers die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In de 10 bijeenkomsten van ‘Dementie en (n)u’ worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie.

‘Autonomie in geborgenheid bij dementie: de touwtjes in eigen handen

Hoe vind je bij als mantelzorger van iemand met dementie de juiste balans tussen autonomie, geborgenheid en veiligheid? Hoe maak je samen keuzes? En wat als je voor bepaalde beslissingen de touwtjes moet overnemen? Dit webinar geeft je een antwoord op deze en veel andere vragen.

Webinar is samenwerking tussen CM, Wit-Gele Kruis, Ferm thuiszorg & ECD Tandem

Validationwerker volgens Naomi Feil

Deze opleiding bestaat uit 5 blokken van 2 dagen met 8 weken tussen.In deze periode worden de aangeleerde technieken geoefend op het werkveld. Tijdens de opleiding wordt het theoretische gedeelde afgewisseld met praktische oefeningen, inleefoefeningen, casussen, beeldmateriaal, eigen inbreng en feedback op de praktijk van de vorige lesblok.
Verdere info op www.vfvalidation.nl
validation.vlaan.ned@gmail.com

Fifty shades of grey. Intimiteit en seksualiteit bij ouderen (in thuiszorg of WZC) – digitale vorming

Hoe zit het met het verlangen naar intimiteit en seksualiteit bij de gemiddelde 75- plusser? Welke invloed hebben leeftijd, gezondheid, sociale context en beeldvorming? En welke invloed kan het dementieproces hebben?
Als zorgverlener zorg je voor de zorgvrager in zijn of haar totaliteit en daar hoort aandacht bij voor intimiteit en seksualiteit. Maar hoe ver kan dat gaan en waar liggen de grenzen? Hoe reageer je als er grenzen overschreden worden? Wat als die grenzen door dementie lijken te vervagen? Hoe ga je als team en instelling om met dit thema? Vanuit casussen en vragen van de deelnemers gaan we op zoek naar krijtlijnen en handvaten.

Meer info: https://zorgsaam.be/Vormingen-lezingen/Open-kalenderaanbod-vormingen-en-lezingen/Info/DefNr/2996/LCNr/213436

De beleving van een persoon met dementie

Beleving is een complex en dynamisch gegeven dat wordt beïnvloed door verschillende factoren: de vorm van dementie, de fase van dementie, de persoonlijkheid, het ‘copingmechanisme’ ( =hoe men dingen aanpakt) én de levensgeschiedenis van de persoon met dementie. Een moderator neemt de lotgenoten mee in een gesprek én geeft een kader en achtergrondinformatie waar nodig.

Humor en aanraking bij mensen met dementie

In deze vorming laten we ons inspireren vanuit de ervaringsgerichte kennis van een contactclown met een brede kennis van dementie.
Het doel van deze vorming: – aanleren van basis aanrakingstechnieken geïnspireerd door basale stimulatie (Andreas Fröhlich) – authentieke en non-verbale communicatie met de zorgvrager aanleren – zich meer bewust worden welke positieve invloed humor kan hebben op zorgvrager en zorggever – versterking van eigen belevingsgerichte grondhouding tijdens de zorgbenadering via respectvol en speelser contact met de bewoner/patiënt – observatie van humor en aanraking bespreekbaar maken op teamoverleg We krijgen zicht op wie deze tedere contactmakers zijn en hoe zij werken. Wat kunnen wij van hen leren om de kwaliteit van de zorgbenadering te verhogen? Dit is geen opleiding tot clown maar wel een leuke vorming waar je vanuit de grondhouding van een contactclown met een andere bril leert kijken, voelen en luisteren. We leggen tevens als zorggever en als team de link met de praktijk. Je gaat naar huis met heel wat bruikbare tips om zonder rode neus deugddoend contact te maken.

Vorming voor professionals in zorg en welzijn
meer info: https://zorgsaam.be/Vormingen-lezingen/Open-kalenderaanbod-vormingen-en-lezingen/Info/DefNr/2540/LCNr/213422

Humor als vorm van communicatie bij dierbaren met dementie

De onmacht om te communiceren met een partner/ouder met dementie legt een zware hypotheek op de levenskwaliteit van mantelzorger en zorgvrager.
Taal is meestal ontoereikend en wordt verkeerdelijk geïnterpreteerd. Hierdoor zijn mantelzorgers onthoofd van hun belangrijkste communicatiemiddel. Sociaal assistent Geert Baetens brengt een getuigenis over zijn overleden vader met dementie, zijn moeder als mantelzorger, en zijn passie als Gentle Clown. Hij heeft gewerkt als referentiepersoon dementie in een woonzorgcentrum, en als consulent voor het expertisecentrum dementie. Verder geeft hij vorming aan zorgverleners over humor en aanraking in de zorg bij mensen met dementie. Hij leert ons vanuit zijn belevingsgerichte ervaringen met een andere bril kijken, voelen en luisteren. Je krijgt heel wat bruikbare tips om opnieuw deugddoend contact te maken.

Webinar ‘Als thuis wonen moeilijker wordt?’

In dit webinar staan we stil bij het kiezen van een nieuw verblijf, al dan niet tijdelijk, wanneer thuis wonen (even) niet meer mogelijk is. Hoe weet je welk woonzorgcentrum geschikt is? Waar moet je op letten wanneer je gaat kennismaken en welke vragen stel je dan? Hoe kan een ziekenhuis een plek zijn waar mensen met dementie en de mantelzorgers zich welkom voelen?
Alle info vind je op
https://www.cera.coop/nl/particulieren/kalender/2021/20210527_webinar_dementie

Vorming: wat als iemand zorg weigert?

Personen met dementie hebben weinig tot geen ziektebesef, of ze zijn meester in het verdoezelen ervan. Hoe ga je ermee om wanneer je naaste jouw goede zorgen weigert? Wat doe kan je doen als bv. Fysieke zorg geweigerd wordt? Komt aan bod in deze vorming: inleiding, façadegedrag en confabuleren, zelfbeeld, verzet bij fysieke zorg, een inleiding in zoekend reageren, als opname in zicht komt.

Online koffieklets Mantelzorgers

Heb jij nood aan een babbel met lotgenoten? Neem dan volgende maand deel aan (één van) onze koffiekletsen voor mantelzorgers!

Online koffieklets Mantelzorgers

Heb jij nood aan een babbel met lotgenoten? Neem dan volgende maand deel aan (één van) onze koffiekletsen voor mantelzorgers!

Online koffieklets Mantelzorgers

Heb jij nood aan een babbel met lotgenoten? Neem dan volgende maand deel aan (één van) onze koffiekletsen voor mantelzorgers!

Omgaan met personen met dementie in coronatijden – online

De Corona-crisis en de bijhorende maatregelen hebben een gigantische impact op de zorgverlening voor personen met dementie.
Door de beperkte contactmogelijkheden, wordt het warme contact met dierbare familieleden sterk ingeperkt. Door de mondmaskers wordt non-verbale communicatie plots veel complexer. Zachte aanraking is verboden. Tot vervelens toe dienen we de moeilijk situatie opnieuw toe te lichten. Zorgverleners gaan op zoek naar creatieve oplossingen om het welzijn van de cliënten te garanderen. De uitdagingen in het omgaan met personen met dementie zijn nog zelden zo groot geweest.
Het rapport “Dementiezorg In tijden Van Corona”, geschreven door Jan Steyaert, Leentje De Wachter en Herlinde Dely van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen (voorjaar 2020) vormt – naast de ervaringen van de deelnemers – de voornaamste inspiratiebron om deze vorming te voeden. Daarnaast vinden we ook allerlei nuttige informatie en praktische toepassingen bij Prof. Dr. Anneke van der Plaats en haar Brein Omgevings Methodiek. Welke problemen en noden zien we in deze Coronatijden opduiken bij de cliënten zelf? Welke emoties en behoeften duiken er op bij de familieleden? En hoe kunnen we verbindend en opbouwend met hen in gesprek gaan hierover? De begeleiders van deze vorming hebben zelf ervaring in het verzorgen van personen met dementie en hebben zich jarenlang verdiept in dit thema, waardoor ze een brede waaier aan ervaring en kennis kunnen inzetten om deze uitwisseling in goede banen te leiden.
Meer info: https://zorgsaam.be/NL/VormingenLezingen/Zoekopthema/Paginavorming/tabid/5365/Default.aspx/DefNr/2887/LCNr/211300

Dementie, een ziekte van deze tijd, maar hoe er mee omgaan? – online

De persoon waar je zorg voor draagt begint meer en meer te vergeten. Je hebt het gevoel dat hij je niet begrijpt en dat jij hem niet begrijpt, of dat zijn wereld niet de jouwe en jouw wereld niet de zijne is. En toch wil je dat die afstand weer een nabijheid wordt. Dan is het belangrijk dat je leert accepteren dat de reacties van een dementerende mens eigenlijk normale reacties zijn. We staan stil bij de meest voorkomende vormen van dementie en hun symptomen. We gaan na hoe de belevingswereld wordt opgebouwd en om dit te ervaren gebruiken we een techniek waarin we elkaar dement maken. We staan lang stil bij de communicatieveranderingen en onderzoeken welke communicatie er nog mogelijk is.
Meer info: https://zorgsaam.be/NL/VormingenLezingen/Zoekopthema/Paginavorming/tabid/5365/Default.aspx/DefNr/2857/LCNr/211106

webinar: Verplant – waarom het heerlijk wonen kan zijn in het woonzorgcentrum (met auteur Ann Peuteman)

De woonzorgcentra zijn de afgelopen maanden niet weg te slaan uit het nieuws. De pandemie heeft dan ook het leven van de bewoners, hun familieleden en het zorgpersoneel grondig door elkaar geschud. Het beeld dat opgehangen wordt rond woonzorgcentra, en dat niet is verbeterd door corona, houdt mensen vaak tegen om ernaartoe te gaan. Terwijl het ook anders kan. In ‘Verplant’ ontwerpt Ann Peuteman, op basis van gesprekken met tientallen getuigenissen, het woonzorgcentrum waar ze zelf later in wil trekken. Over een jaar of veertig toch. Ann zag tijdens haar bezoeken aan woonzorgcentra hoe kleine dingen een ongelooflijk verschil kunnen maken. Tijdens de webinar gaan we dieper in gesprek met Ann en bekijken we waarom het heerlijk wonen kan zijn in het woonzorgcentrum.

Ann Peuteman is journaliste bij Knack en verdiept zich al jaren in het leven van tachtigplussers. Eerder publiceerde ze Voelt ú zich wel goed, dokter?  en Grijsgedraaid – Waarom we bang moeten zijn om oud te worden.

Panel: Ann Peuteman, Iris De Mol (Stafmedewerker ouderenbeleid VVSG), Lien Van Malderen (stafmedewerker woonzorg Zorgnet-Icuro)

Moderator: Mathieu Martens (voorzitter OKRA-Zorgrecht)

Organisatie OKRA-ZORGRECHT

Deelname is gratis
Meer info en de link om in te schrijven vind je hier:
https://www.okra.be/activiteit/webinar-verplant—waarom-het-heerlijk-wonen-kan-zijn-in-het-woonzorgcentrum-met-auteur-ann-peuteman

Deelnemers krijgen een link om de webinar te kunnen volgen

Virtueel lotgenotencontact voor kinderen van personen met jongdementie

Op zondag 13 december van 15u30 tot 17u organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen de tweede bijeenkomst voor kinderen van personen met jongdementie. Omdat fysiek samenkomen nog niet kan, spreken we virtueel af via Teams.

Het thema van deze bijeenkomst is: ‘Een nieuwe rol: Zorgen voor elkaar?’ Wat als je ouder niet alleen voor jou zorgt, maar jij ook voor hem/haar.

Dementie en nu: startbijeenkomst

“Dementie en nu” richt zich naar de mantelzorger die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In de 10 bijeenkomsten van “Dementie en nu” worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van 8 à 15 mantelzorgers van een persoon met (jong)dementie.
Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorg- situatie. Want ook uit de zorg en de begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

Als eten een zorg wordt bij personen met dementie

Sabine Boerjan van het expertisecentrum Dementie Paradox heeft het over het thema ‘Als eten een zorg wordt’. Het maaltijdgebeuren bij personen met dementie wordt in al zijn facetten onder de loep gelegd. De mogelijke problemen worden daarbij in kaart gebracht. Ten slotte worden heel wat tips en adviezen meegegeven om de maaltijd zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Na de vragenronde maken we tijd voor een gezellige babbel in het praatcafé.

Tegemoetkomingen en ondersteunende diensten

De zorg opnemen voor een persoon met dementie kan zwaar doorwegen zowel op mentaal als op financieel vlak. Caroline Kimpe van de dienst maatschappelijk werk van CM Oostende vertelt ons wat meer over de verschillende tegemoetkomingen die je kan aanvragen en op welke diensten je beroep kan doen. Ann Gauderis licht de werking van Familiehulp toe. Na de vragenronde maken we tijd voor een gezellige babbel in het praatcafé.

Inspiratiedag generaties samen in de tuin

Het voorbije jaar organiseerde GoodPlanet het project Buitenkansen. Op 2 plaatsen in Brussel brachten we ouderen en kinderen samen in de tuin of koer. We maakten er samen groenere en aangename plekken van. Een tuin waar zo veel meer te beleven is, waar beide generaties kunnen spelen, genieten, proeven …

Een tipje van de sluier?

We willen woonzorgcentra, lokale dienstencentra en geïnteresseerden inspireren om een gelijkaardig project op te starten. Ideeën, tools, manieren van aanpak!

9u30 – 13u00: Sprekers
• Hoe verliep het project Buitenkansen? Aandachtspunten, tips & tricks.
• Getuigenissen uit het project Buitenkansen van senioren, kinderen en begeleiders.
• Voorbeelden uit andere projecten.
• Hoe kan ik mijn tuin inrichten?
Je krijgt bovendien gratis de nieuwe handleiding ‘GENERATIETUIN: kinderen en ouderen samen in de tuin.’

13u00: Broodjeslunch
13u30: Optioneel (maar warm aanbevolen) bezoek aan de tuin van het woonzorgcentrum IRIS, aan de overkant van de straat

Inschrijven?
Graag inschrijven voor 11 oktober 2019.

Meer info over onze projecten?

Studiedag ‘Grijs en goesting’ | dinsdag 1 oktober 2019

Senioren en seksualiteit: een onderwerp dat de oren doet spitsen, nieuwsgierig maakt en ook wel eens doet fronsen. Maar heel veel wordt er niet over gepraat. Nochtans valt er een heleboel te leren en te weten over dit thema en kunnen zorgverleners groeien in hun dienstverlening door ook bewust met dit thema bezig te zijn.

Samen met Aditi vzw nodigt Zorgbedrijf Antwerpen je uit voor deze studiedag op dinsdag 1 oktober met plenaire informatiesessies en workshops in kleine groepen. We bekijken intimiteit en seksualiteit bij senioren vanuit biologische, medische, sociale en culturele invalshoeken en vanuit de zorg.

Voor wie is deze studiedag interessant? Voor iedereen die in de zorg werkt en in aanraking komt met senioren. Medisch en paramedisch personeel van woonzorgcentra, ziekenhuizen, thuisverpleging en thuiszorg. Maar evengoed ervaringsdeskundigen, mantelzorgers of anderen die geïnteresseerd zijn in dit thema.

1/ Het ouder wordende lijf vanuit de seksuologie

spreker: Wim Slabbinck (seksuoloog)

Wim deelt een aantal essentiële inzichten vanuit de seksuologie rond fysiek ouder worden. We worden fysiek ouder, wat doet dat met ons lijf en onze geest?

2/ Seksualiteit als basisbehoefte en recht

spreker: Miek Scheepers van Aditi vzw

Seksualiteit maakt integraal deel uit van het leven van ieder mens. Uiteraard geldt dit ook voor elk persoon met een beperking en voor senioren.

3/ Het recht op privacy

spreker: Ann Mortelmans (jurist Zorgbedrijf Antwerpen)

Zich thuisvoelen in een woonzorgcentrum of serviceflat hangt af van verschillende factoren, onder andere het gevoel van privacy. Privacy is een recht. Hoe kunnen zorgverleners dit recht respecteren en wat zijn aandachtspunten?

4/ Sextoys voor senioren en porno in het woonzorgcentrum

spreker: Steven De Weirdt (Aditi vzw) en Iris Van Poppel (Late Night Pleasure)

Iris en Melanie maken je wegwijs in de beschikbaar speeltjes en andere middelen om ouderen optimaal te laten genieten.

5/ Genderidentiteit en seksuele diversiteit in woonzorgcentra

spreker: regenboogambassadeur

Uit onderzoek en dagelijkse contacten met holebi- en transgendersenioren blijkt dat veel senioren opnieuw de kast in gaan als ze in contact komen met de zorg. Ze ‘verstoppen’ hun geaardheid of genderidentiteit. Samen met de regenboogambassadeur ga je op zoek hoe jij het verschil kan maken. Je gaat naar huis met tips om hiermee aan de slag te gaan.

6/ Cultuurverandering rond seksualiteit in de organisatie: hoe kom je tot een positief en open klimaat?

spreker: Els Messelis (gerontoloog en auteur)

Els Messelis zorgde er samen met heel wat collega’s in de zorg voor dat het mogelijk is om op de werkvloer intimiteitsgerelateerde problemen, herkenbaar en bespreekbaar te maken, om zo samen actief te zoeken naar een positieve oplossing. Vanuit haar ervaring zal ze dit proces toe lichten.

7/ Seksualiteit en dementie

spreker: Christian Verelst en Nelle Frederix (co-auteurs van het boek “Als Amor de draad kwijt raakt”)

De seksualiteit van een dementerende kan op de voorgrond treden ten gevolge van de aandoening. Dit roept vragen op voor de persoon in kwestie, eventueel zijn of haar partner, de onmiddellijke omgeving, betrokken hulpverleners en zorgorganisaties. Welke vragen steken de kop op en waar liggen antwoorden?

8/ Stel je vragen aan de échte experts

sprekers: 3 echte experts

Durf vragen te stellen die je nooit eerder durfde te stellen. Ga in gesprek met enkele senioren en leer heel wat bij. Wij nemen je het niet kwalijk als je rode oortjes krijgt.

Phara de Aguirre in gesprek: panelgesprek over dementie

“U hebt een vorm van dementie.” Het is een zin die om de vier seconden in één of ander dokterskabinet, ergens ter wereld wordt uitgesproken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is deze ziekte dan ook de absolute medische prioriteit van deze tijd. 1 op 5 krijgt vroeg of laat de diagnose. Maar is onze samenleving wel klaar voor de grootste medische uitdaging van het moment?

VRT-journaliste Phara de Aguirre gaat erover in gesprek met wetenschappers, beleidsmakers en mensen op het terrein.

Theatervoorstelling over jongdementie “De Loteling”

“U hebt een vorm van dementie.” Het is een zin die om de vier seconden in één of ander dokterskabinet, ergens ter wereld wordt uitgesproken. Het is ook een zin die de hoofdrolspelers van “De Loteling” enkele jaren geleden te horen kregen, midden in de fleur van hun leven.

Vaak volgt na deze zin eenzaamheid, rouw en isolement. Niemand had gedacht dat deze mensen ooit nog zouden schitteren op de planken. En toch. Eind september is het zover. Na een jaar vol workshops en gesprekken is het tijd voor De Loteling, een uniek theaterproject over afscheid nemen van wie je was en over je nieuwe zelf leren omarmen, goed wetende dat die morgen misschien opnieuw kan vertrekken.

Tickets (€12, €8 voor -26 via www.hetbataljong.be)

Theatervoorstelling over jongdementie “De Loteling”

“U hebt een vorm van dementie.” Het is een zin die om de vier seconden in één of ander dokterskabinet, ergens ter wereld wordt uitgesproken. Het is ook een zin die de hoofdrolspelers van “De Loteling” enkele jaren geleden te horen kregen, midden in de fleur van hun leven.

Vaak volgt na deze zin eenzaamheid, rouw en isolement. Niemand had gedacht dat deze mensen ooit nog zouden schitteren op de planken. En toch. Eind september is het zover. Na een jaar vol workshops en gesprekken is het tijd voor De Loteling, een uniek theaterproject over afscheid nemen van wie je was en over je nieuwe zelf leren omarmen, goed wetende dat die morgen misschien opnieuw kan vertrekken.

Tickets (€12, €8 voor -26 via www.hetbataljong.be)

Leven met een partner met jongdementie

Jongdementie is een vreselijke, maar ook nog onbekende ziekte, die toeslaat terwijl het actieve leven nog in volle gang is. Tijdens het praatcafé dementie hebben we Gudrun Callewaert te gast, zij getuigt over haar leven als mantelzorger van een persoon met jongdementie én over haar levensdoel ‘het taboe rond jongdementie doorbreken’.

Na de vragenronde maken we tijd voor een gezellige babbel in het praatcafé.

Het praatcafé dementie Portus staat garant voor een waaier aan informatie en lotgenotencontact voor familie, vrienden en kennissen van personen met dementie.

Praatcafé dementie Portus wordt vier keer per jaar georganiseerd in de regio Diksmuide – Houthulst – Kortemark en heeft afwisselend plaats bij één van de organiserende partners.

Praatcafé Dementie Pandora rond omgaan met moeilijk gedrag bij personen met dementie

Personen met dementie stellen soms gedrag dat wij maar moeilijk begrijpen. Zo kan je partner opeens beginnen vloeken terwijl hij/zij dat vroeger nooit deed. Of plots stelt één van je ouders gedrag waar je raar van opkijkt. Hoe komt het dat personen met dementie zich anders gaan gedragen? Hoe kan jij er als partner, kind, familielid, … op een positieve manier mee omgaan?
Jan Debaene, hoofdverpleegkundige acute ouderenpsychiatrie AZ Sint-Jan Av Brugge-Oostende en actief in vzw De Dialoog, opleiding- en communicatiecentrum brengt duiding en concrete tips over dit onderwerp.

Na de vragenronde maken we tijd voor een gezellige babbel in het praatcafé.

Praatcafé Dementie Pandora rond omgaan met moeilijk gedrag bij personen met dementie

Personen met dementie stellen soms gedrag dat wij maar moeilijk begrijpen. Zo kan je partner opeens beginnen vloeken terwijl hij/zij dat vroeger nooit deed. Of plots stelt één van je ouders gedrag waar je raar van opkijkt. Hoe komt het dat personen met dementie zich anders gaan gedragen? Hoe kan jij er als partner, kind, familielid, … op een positieve manier mee omgaan?
Jan Debaene, hoofdverpleegkundige acute ouderenpsychiatrie AZ Sint-Jan Av Brugge-Oostende en actief in vzw De Dialoog, opleiding- en communicatiecentrum brengt duiding en concrete tips over dit onderwerp.
Na de vragenronde maken we tijd voor een gezellige babbel in het praatcafé.
Het praatcafé dementie Pandora staat garant voor een waaier aan informatie en lotgenotencontact voor familie, vrienden en kennissen van personen met dementie.

Praatcafé dementie De Nachtegaal rond vroegtijdige zorgplanning

Spreker tijdens deze bijeenkomst is Lisa Steyaert, verpleegkundige en palliatief referent van WZC ’t Ponton. Lisa geeft uitleg over wat vroegtijdige zorgplanning is, wat je nu al kan regelen voor later, hoe je je wensen te kennen kan geven, welke wilsbeschikkingen er bestaan en nog veel meer.
Na de vragenronde maken we tijd voor een gezellige babbel in het praatcafé.

Welness mantelzorgvakantie in groep in Domein Polderwind

Zorg je voor een partner met een chronische ziekte, een broer met een handicap of iemand met dementie? Wil je er samen even tussenuit om heerlijk te ontspannen in groep?
Ga mee naar Domein Polderwind van 2-6 september 2019. Op het domein vind je rust en ontspanning langs het water of in de binnentuin. Het verblijf gebeurt in een zorghotel met ondersteuning van ervaren vrijwilligers.
Meer info?
www.s-plusmantelzorg.be en zie ‘activiteiten’

Welness groepsvakantie voor zorgbehoevende en mantelzorger

Zorg je voor een partner met chronische ziekte, een broer met een handicap of iemand met dementie? Ga samen mee op mantelzorgvakantie.  Aquamarijn ligt midden in het centrum van Kasterlee. Op wandelafstand bevindt zich het schitterende natuurgebied “De Kempische heuvelrug” met de groene dennenbossen, gele zandduinen en kleurrijke heidevelden. Aquamarijn staat garant voor een professionele zorgomkadering. Er zijn ook ervaren vrijwilligers bij.
Van 23 tot 27 september 2019
Prijs:
Niet – leden S-Plus= 440 euro
S-Plus leden = 299 euro

Praatcafé Dementie Pandora

De werking van de multidisciplinaire geheugenkliniek van AZ West – Veurne

De geheugenkliniek heeft als doel hulp te bieden aan volwassen patiënten met progressieve achteruitgang van het geheugen, de taal, de aandacht, visuele herkenning, gedrag of persoonlijkheid.

Verpleegkundige Petra Blomme en psychologe Sara Bloeyaert, beiden verbonden aan de geheugenkliniek, brengen een voordracht over de werking van de geheugenkliniek en beantwoorden graag al uw vragen.

Praatcafé Dementie Portus

Werking van de geheugenkliniek van het Jan Yperman Ziekenhuis

De geheugenkliniek heeft als doel hulp te bieden aan volwassen patiënten met progressieve achteruitgang van het geheugen, de taal, de aandacht, visuele herkenning, gedrag of persoonlijkheid.

Geriater Gabriel brengt een voordracht over de werking van de geheugenkliniek en beantwoordt graag al uw vragen.

Praatcafé Dementie Portus

Een show over dementie. Een delicaat thema, grappig en absurd gebracht. Lach jezelf voorbij de grenzen der herinnering. Karel Declercq geeft ludieke tips: hoe omgaan met vergeetachtigheid bij een ander en jezelf. Humor kan hierbij een sleutel zijn.

Een organisatie van Het Thuiszorgplatform Houthulst i.s.m. Gemeente Houthulst, OCMW Houthulst, Samana en Portus (lotgenotencontact voor familie, vrienden en kennissen van personen met dementie uit regio Diksmuide).

Deelnameprijs: 3 euro, gratis voor mantelzorgers van personen met dementie.

Praatcafé Dementie De Nachtegaal

Elena de Ru is onderwijskundige en zorgt al vele jaren voor haar man, die dementie heeft. Over haar rijke ervaring als mantelzorger houdt zij over de hele wereld voordrachten en schreef ze het boek ‘Dementie, onze zorg’. Tijdens het praatcafé dementie brengt ze haar ervaringen als mantelzorger en legt ze de nadruk op wat ertoe doet in de zorg als mantelzorger wanneer dementie je pad kruist.

Praatcafé Dementie De Nachtegaal

Juridische aspecten en financiële aspecten bij dementie

Wanneer een familielid geconfronteerd wordt met dementie, kunnen er heel wat vragen rijzen omtrent juridische en financiële aspecten. Wat zijn de rechten van een patiënt? Is iemand nog beslissingsbekwaam? Hoe worden volmachten of bewindvoering geregeld?
Kristiaan Rotthier, gewezen vrederechter, voorzitter van de vrede- en politierechters in Oost-Vlaanderen en auteur van meerdere boeken over voorlopige bewindvoering, zal ons in begrijpelijke taal wegwijs maken in het wettelijk kader om personen met dementie zo goed mogelijk te beschermen.

S Plus Mantelzorgvakantie

We bieden jou en de persoon met dementie een volpension arrangement in Floreal Club Blankenberge, met activiteiten samen en, als je dat wil, ook apart. Op die manier kunnen jullie allebei genieten van een deugddoende vakantie aan de Belgische kust. De reis wordt ondersteund door vrijwilligers van S-Plus en S-Plus Mantelzorg.

Inbegrepen
Een midweek in volpension, ondersteuning door gemotiveerde vrijwilligers, verzorging door verpleegkundigen (enkel ochtendtoilet), aangepaste voeding op aanvraag, leuk en gevarieerd programma, lakenpakket en badhanddoeken.
Niet inbegrepen:
Tweede lakenpakket (5euro) en tweede handdoekenpakket (5 euro) die ter plaatse te krijgen zijn; Inkomgeld voor bezoeken.
Kostprijs
216 euro per persoon.

Moeilijk te begrijpen gedrag bij personen met dementie

Personen met dementie stellen soms gedrag dat wij maar moeilijk begrijpen.
Zo kan uw partner plots beginnen vloeken terwijl hij dat vroeger nooit deed of uw mama stelt gedrag waar je raar van opkijkt.
Hoe komt het dat personen met dementie zich anders gaan gedragen? Hoe kan jij er als partner, kind, familielid, … op een positieve manier mee omgaan?

Moeilijk te begrijpen gedrag bij personen met dementie

Personen met dementie stellen soms gedrag dat wij maar moeilijk begrijpen.
Zo kan uw partner plots beginnen vloeken terwijl hij dat vroeger nooit deed of uw mama stelt gedrag waar je raar van opkijkt.
Hoe komt het dat personen met dementie zich anders gaan gedragen? Hoe kan jij er als partner, kind, familielid, … op een positieve manier mee omgaan?

Een mantel om het vergeten

Dementie is een levensverkortende aandoening en versnelt het levenseinde. Tegelijk is er sprake van vermindering van wilsbekwaamheid. Dat creëert specifieke uitdagingen inzake het zorgvuldig formuleren van voorkeuren en nemen van beslissingen rondom dat levenseinde. In deze studiemiddag laten we drie deskundigen aan het woord, en presenteert de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen haar recente visietekst over dit thema.

Film ‘Iris’

Professor John Bayley vertelt hoe hij zijn vrouw Iris Murdoch 40 jaar eerder voor het eerst ontmoette op de Universiteit van Oxford. Zij was ook professor aan Oxford en schreef tussentijds romans. Iris begint echter te lijden aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer en vertoont symptomen van dementie. Haar man is genoodzaakt haar te helpen maar geraakt gefrustreerd door de verslechtering van haar gezondheid.

Film ‘Still Alice’

Als Alice geconfronteerd wordt met Alzheimer worstelt ze met haar ziekte en dat heeft een grote impact op haar werk, huwelijk en kinderen

Plannen van de zorg voor een persoon met dementie

Stel je je vragen over een waardig levenseinde voor personen met dementie? Hoe pak je het aan? Op welke zorgen heeft de persoon met dementie recht?
Veerle Coupez, Onderzoekscoördinator Kennispunt Mantelzorg en Lector opleiding verpleegkunde, zal ons wegwijs maken in het landschap van de vroegtijdige zorgplanning.

KWIJT, theatervoorstelling over dementie

Deze voorstelling over dementie houdt het midden tussen comedy, cabaret en theater. Een humoristische insteek wordt afgewisseld met gedichten, liedjes op piano en gitaar, die speciaal voor deze voorstelling zijn gecomponeerd. KWIJT is herkenbaar en brengt dementie op een kleinkunst wijze onder de aandacht.

Praatcafé Portus: Zinvolle tijdsbesteding

Voor een persoon met dementie wordt het gaandeweg moeilijker om deel te nemen aan het leven. Dagelijkse activiteiten verlopen steeds minder goed, waardoor we dit uit handen nemen. Hierdoor komt er steeds meer tijd vrij. Hoe kunnen we de persoon met dementie toch actief laten blijven? Hoe kunnen activiteiten, die haalbaar zijn voor de persoon met dementie en de mantelzorger(s), zorgen voor wat kleur in de dag en waarom is het nodig?
Tijdens deze editie van praatcafé Portus worden heel wat tips gegeven om de dag zo goed mogelijk in te vullen samen met de persoon met dementie.
Spreker: Heleen Debaene – referentiepersoon Dementie en animatiecoördinator vzw De Groene Verte.
Deelname is gratis!

Praatcafé De Nachtegaal: Gevoelens en gedachten van de mantelzorger

Als mantelzorger van een persoon met dementie sta je voor een heel verwerkingsproces. Hoe ga je hiermee om? Tijdens deze editie van het praatcafé proberen we een inzicht te geven in de gevoelens en gedachten die bij jullie kunnen opkomen.
Hiervoor nodigen wij Heidi Heldenbergh, referentiepersoon dementie en kinesitherapeute in het woonzorgcentrum Sint-Jozef van Oostende, uit.

Praatcafé De Nachtegaal : Wat als je niet meer voor jezelf en voor je geld en goederen kan zorgen

Hoe kunnen mensen die niet meer in staat zijn om voor zichzelf te zorgen het best geholpen worden?
Tijdens deze editie van het praatcafé De Nachtegaal probeert Luc Goutry een antwoord te geven op deze vraag. Ook andere vragen komen aan bod zoals: ‘Wat is zorgvolmacht?’, ‘Hoe werkt bewindvoering?’, ‘Wie kan bewindvoerder zijn en wat moet hij doen?’, ‘Wie stelt de bewindvoerder aan?’,…

Dementie en nu

Het psycho-educatiepakket ‘dementie en nu’ richt zich naar de mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgt in de thuissituatie.
In 10 bijeenkomsten worden inzicht, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor uitwisseling met lotgenoten over de behandelde thema’s. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van 8 à 15 mantelzorgers van een persoon met dementie. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

Dementie en nu

Het psycho-educatiepakket ‘dementie en nu’ richt zich naar de mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgt in de thuissituatie.
In 10 bijeenkomsten worden inzicht, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor uitwisseling met lotgenoten over de behandelde thema’s. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van 8 à 15 mantelzorgers van een persoon met dementie. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

Dementie en nu

Het psycho-educatiepakket ‘dementie en nu’ richt zich naar de mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgt in de thuissituatie.
In 10 bijeenkomsten worden inzicht, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor uitwisseling met lotgenoten over de behandelde thema’s. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van 8 à 15 mantelzorgers van een persoon met dementie. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

Dementie en nu

Het psycho-educatiepakket ‘dementie en nu’ richt zich naar de mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgt in de thuissituatie.
In 10 bijeenkomsten worden inzicht, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor uitwisseling met lotgenoten over de behandelde thema’s. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van 8 à 15 mantelzorgers van een persoon met dementie. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

Dementie en nu

Het psycho-educatiepakket ‘dementie en nu’ richt zich naar de mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgt in de thuissituatie.
In 10 bijeenkomsten worden inzicht, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor uitwisseling met lotgenoten over de behandelde thema’s. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van 8 à 15 mantelzorgers van een persoon met dementie. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

Dementie en nu

Het psycho-educatiepakket ‘dementie en nu’ richt zich naar de mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgt in de thuissituatie.
In 10 bijeenkomsten worden inzicht, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor uitwisseling met lotgenoten over de behandelde thema’s. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van 8 à 15 mantelzorgers van een persoon met dementie. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

Dementie en nu

Het psycho-educatiepakket ‘dementie en nu’ richt zich naar de mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgt in de thuissituatie.
In 10 bijeenkomsten worden inzicht, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor uitwisseling met lotgenoten over de behandelde thema’s. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van 8 à 15 mantelzorgers van een persoon met dementie. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

Dementie en nu

Het psycho-educatiepakket ‘dementie en nu’ richt zich naar de mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgt in de thuissituatie.
In 10 bijeenkomsten worden inzicht, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor uitwisseling met lotgenoten over de behandelde thema’s. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van 8 à 15 mantelzorgers van een persoon met dementie. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

Dementie en nu

Het psycho-educatiepakket ‘dementie en nu’ richt zich naar de mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgt in de thuissituatie.
In 10 bijeenkomsten worden inzicht, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor uitwisseling met lotgenoten over de behandelde thema’s. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van 8 à 15 mantelzorgers van een persoon met dementie. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

Dementie en nu

Het psycho-educatiepakket ‘dementie en nu’ richt zich naar de mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgt in de thuissituatie.
In 10 bijeenkomsten worden inzicht, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor uitwisseling met lotgenoten over de behandelde thema’s. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van 8 à 15 mantelzorgers van een persoon met dementie. Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.
Op 20 oktober starten we met een nieuwe reeks.

Hoe hulpmiddelen inzetten ter ondersteuning van de zorg bij personen met dementie?

Op dinsdag 21 maart komen Sylvie Dejaegher, divisie manager thuiszorgwinkel West-Vlaanderen, en Romina Vandemaele, ergotherapeut van de dienst thuis blijven wonen CM Oostende, ons meer vertellen over hoe hulpmiddelen kunnen worden ingezet ter ondersteuning van de zorg bij personen met dementie.
Er bestaan tal van hulpmiddelen die speciaal ontworpen werden om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen leven. Daarnaast kan ergotherapie aan huis een stimulans geven aan de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Maak tijdens deze avond kennis met dit uitgebreide aanbod.

Hoe hulpmiddelen inzetten ter ondersteuning van de zorg bij personen met dementie?

Op maandag 27 maart komen Mieke De Jaegher, hulpmiddelen adviseur thuiszorgwinkel Oostende, en Romina Vandemaele, ergotherapeut van de dienst Thuis Blijven Wonen CM Oostende, ons meer vertellen over hoe hulpmiddelen kunnen worden ingezet ter ondersteuning van de zorg bij personen met dementie.
Er bestaan tal van hulpmiddelen die speciaal ontworpen werden om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen leven. Daarnaast kan ergotherapie aan huis een stimulans geven aan de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Maak tijdens deze avond kennis met dit uitgebreide aanbod.

Juridische aspecten op het vlak van dementie

Wanneer iemand in de familie geconfronteerd
wordt met dementie, komt daar heel wat bij
kijken. Ook op het juridische vlak moeten er
beslissingen genomen worden. Kan er voor
bewindvoering gekozen worden en hoe ga je
dan te werk. Volmachten, rechten en plichten,
zorgcontracten … allemaal nieuwe termen waar
notaris Debucquoy een antwoord op zal geven.