Recensies

Rimpelingen in het hoofd van ouderen

Ouderenpsychiater Mathieu Vandenbulcke (UZ Leuven) is een goede bekende in onze sector, onder meer door de vele lezingen die hij geeft en zijn deelname aan seizoen 4 van 'Topdokters'. We publiceerden eerder al een interview met hem. Net voor kerst kwam zijn nieuwe boek uit over ouder worden en onze geestelijke gezondheid.

Lees verder >

Brain health at your finger tips

Al zo’n twintig jaar doen Miia Kivipelto en haar collega’s vanuit Finland onderzoek naar welke factoren verklaren waarom iemand dementie krijgt, en waarom niet. Nu is er ook een boek van haar en een collega dat in heel toegankelijk Engels uitlegt wat onderzoek nu weet naar die factoren en dan vooral naar leefstijlfactoren die we als persoon en vooral als samenleving zelf in de hand hebben en waar we iets aan kunnen veranderen.

Lees verder >

Dagelijks leven met dementie, een blik achter de voordeur

Het boek is opgedeeld in zes delen en volgt chronologisch het verloop van dementie, van het initiële niet-pluis gevoel via een formele diagnose, het veranderend leven, veranderende sociale relaties en mantelzorg om af te sluiten met het levenseinde en de periode daarna voor de partner/mantelzorger.

Lees verder >

Eeuwig houdbaar

Twee ontwikkelingen zijn volgens Andrea Maier nodig om onze levensverwachting deze eeuw verder te verhogen. In eerste instantie moeten we af van wat zij de reactieve gezondheidszorg noemt, de gezondheidszorg die pas in actie komt als er een kanker, een hartkwaal of een dementieproces gedetecteerd wordt. De tweede ontwikkeling die de auteur naar voor schuift is de technologie die ons helpt om preventief te handelen en onze levensstijl aan te passen nog voor er sprake is van een ziekte of aandoening.

Lees verder >

Het begin van het einde

Jebelli neemt ons in het eerste deel van zijn boek mee naar de oorsprong van onderzoek naar dementie, beginnend bij het bekende verhaal van Alois Alzheimer en zijn patiënte Auguste D. met jongdementie. Daarna volgt minder bekende informatie over andere baanbrekende onderzoekers, de invloed van de komst van de elektronenmicroscoop, de eerste voorzichtige (en enigszins anarchistische) zoektocht naar een medicijn.

Lees verder >

Alzheimer onderzocht

Koos Neuvel heeft met zijn collega’s opnieuw een helder en inspirerend boek geschreven. Wie wil weten hoe het met medisch onderzoek naar dementie in de wereld zit en wat Nederlandse en Vlaamse onderzoekers daaraan bijdragen, vindt hier wat hij zoekt. Kernboodschap is dat hoewel er nog geen medicijn is tegen alzheimer of andere vormen van dementie, onderzoek wel stevige vooruitgang boekt.

Lees verder >

De schat van je leven

Met het verlies aan kortetermijngeheugen komen herinneringen uit de periode van iemands jeugd of jongvolwassenheid weer meer op de voorgrond. Het is daarom nuttig bewust om te gaan met oude herinneringen en er activiteiten rond te organiseren. Reminiscentietherapie dus. Met steun van onder meer het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen schreef Herlinde Dely van het kennispunt mantelzorg van Howest er een boek over. Of eigenlijk drie boeken, prachtig vormgegeven en in een mooie box gebundeld.

Lees verder >

Dementie voor dummies

Je kent ze ongetwijfeld, die boeken met hun bekende zwart en gele kaft met steevast de titel ### voor dummies. En die ### kan je ondertussen wel vervangen door honderden thema’s: klassieke muziek, moestuinen, Windows 10, James Bond, zakelijk schrijven, Italiaanse werkwoorden en ga zo maar door. En sinds kort dus ook door dementie. Begin dit jaar verscheen Dementia for dummies van Simon Atkins en recent ook daarvan de Nederlandse vertaling.

Lees verder >

Vroegtijdige zorgplanning

Gerda Okerman, vormingsverantwoordelijke van het netwerk palliatieve zorg Gent-Eeklo schreef een boek over vroegtijdige zorgplanning, dat al meteen een tweede druk kreeg. Het is een soort naslagwerk geworden dat je niet noodzakelijk van cover tot cover hoeft te lezen, maar waarin verdeeld over 11 hoofdstukken een tachtigtal vragen beantwoord worden.

Lees verder >

Hou me maar vast

De Nederlandse José Franssen werkt al geruime tijd in de zorg voor ouderen, onder meer via een voorleesproject, het thema levensverhalen en artikelen in Denkbeeld, maar schrikt toch als ze op een dag bij haar moeder signalen herkent van dementie. Dat is de start voor een soort dagboek van de dochter over haar moeder, over haarzelf, de ruimere familie en professionals uit de zorg.

Lees verder >

Twee nieuwe publicaties willen helpen om dementie uit te leggen aan kinderen

Hoe kan je jonge kleinkinderen uitleggen waarom oma af en toe heel vanzelfsprekende dingen vergeet of waarom opa niet meer op hun naam kan komen? Twee recent gepubliceerde kinderboeken helpen daarbij: 'Het huis in je hoofd' en 'Chaos in de bovenkamer'.

Lees verder >

Zo donker buiten, afscheid van een moeder met alzheimer

Een dik jaar na het overlijden van zijn moeder heeft auteur Marnix Peeters een boek uitgebracht over haar en hun afscheid van elkaar door alzheimer. In dezelfde stijl als zijn columns, luchtig, anekdotisch, korte teksten, maar dikwijls met een dubbele betekenislaag.

Lees verder >

Gewonnen jaren: heldere inzichten over hoe wij ouder worden

We leven gemiddeld langer dan vorige generaties en langer in goede gezondheid. Maar ouder worden doen we toch, jaar na jaar. Dat heeft zo zijn gevolgen. Dorly Deeg was van 1991 tot 2015 coördinator van het langdurige LASA-onderzoek naar veroudering en publiceerde recent in een vlot leesbaar boek een samenvatting van de resultaten: 'Gewonnen jaren'.

Lees verder >

Praktijkboek tuintherapie

Om dat diverse aanbod van dagbesteding verder te verrijken, publiceerde uitgeverij Politeia onlangs het praktijkboek tuintherapie, gericht op betekenisvolle groenactiviteiten binnen de ouderenzorg. Het is voornamelijk gericht op woonzorgcentra, maar ook relevant voor bvb. lokale dienstencentra of een cluster van serviceflats.

Lees verder >

Nachtrust bij dementie, stappenplan voor een niet-medicamenteuze aanpak

Uit onderzoek weten we dat er bij dementie drie factoren de verhuis naar een woonzorgcentrum beïnvloeden: de aanwezigheid van mantelzorgers vormt een vertragende factor terwijl incontinentie en een verstoord slaap-waak patroon de verhuis versnellen. Over hoe omgaan met een verstoord slaap-waak patroon en hoe op een niet-medicamenteuze manier de nachtrust bevorderen, schreven vier onderzoekers van LUCAS (KU Leuven) een boek, met daarin een stappenplan.

Lees verder >

Ik weet nog goed ...

Naar aanleiding van de beginnende dementie van haar schoonmoeder schreef Joke de Jonge voorleesverhalen over 10 thema’s zoals de seizoenen, honden, vakantie of geuren. Een voorleesverhaal van een paar honderd woorden vormt de kern van elk thema, maar er horen telkens foto’s bij en ook suggesties voor herinneringsvragen, bijhorende geluiden, extra beelden, activiteiten en een traktatie.

Lees verder >

Ons hart, gebruiksaanwijzing en onderhoudsboekje

De Spaanse cardioloog Pedro Brugada werkt al zo’n 30 jaar in Vlaanderen en doet zowel klinisch werk als onderzoekswerk. Zijn specialisatie ligt bij hartritmestoornissen. Nu hij 65 geworden is heeft hij de tijd gevonden om, samen met wetenschapsjournalist Marc Geenen, zijn fascinatie voor en kennis over het hart in een boek voor het brede publiek te verwerken.

Lees verder >