
Zomerkamp voor kinderen van een ouder met (jong)dementie
Van 21 t.e.m. 24 augustus 2020 gaan we met kinderen tussen 6 en 21 jaar op weekend naar de Ardennen, samen met hun gezonde ouder. We voorzien een mix van ontspanning en psycho-educatie, zowel voor de kinderen/jongeren als voor de ouders. Het kamp zal volledig gratis zijn, dankzij de inkomsten van de Warmste Week 2019.
Lees verder >
Dementie onder de aandacht tijdens de boekenbeurs
Begin deze maand was er weer de jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen, en ook deze keer waren onze publicaties te vinden bij diverse standhouders. Maar ook anderen kwamen er hun werk over dementie voorstellen, zoals Nicci Gerrard, Wannes Deleu, Marnix Peeters en Ivo Victoria. Op onze website blikken we uitgebreid terug!
Lees verder >
Expertisecentrum Dementie Vlaanderen goed vertegenwoordigd op de 29ste Alzheimer Europe-conferentie
Van 23 tot 25 oktober vond in de Nederlandse stad Den Haag de 29ste Alzheimer Europe-conferentie plaats. Bijna 1000 deelnemers van over heel de wereld wisselden tijdens een intensieve driedaagse goede praktijken uit en bouwden samen aan optimale zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten over de grenzen heen. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen was goed vertegenwoordigd in het conferentieprogramma
Lees verder >
Terugbetaling alzheimerremmers: ‘het kind niet met het badwater weggooien’
Recent vernamen we dat het RIZIV overweegt om de terugbetaling van de cholinesterase-inhibitoren te schrappen vanaf 1 juli 2020 voor nieuwe patiënten. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen pleit voor een genuanceerd beeld over het gebruik van deze medicijnen: betaal terug als de behandeling effect heeft, zorg ervoor dat een startdatum ook meteen een stop-perspectief heeft en schenk aandacht aan zowel ziekte- als zorgdiagnostiek en mantelzorgondersteuning.
Lees verder >
FTD Best Practice
Op deze pagina vind je het document ‘Frontotemporale dementie: best practice diagnostiek en management’. In dit document zijn de meningen en adviezen van de Nederlands-Vlaamse FTD-expertgroep op het gebied van frontotemporale dementie (FTD) verwoord. De expertgroep werd in 2007 opgericht op initiatief van Alzheimer-Nederland vanwege een groeiende behoefte aan informatie en expertise op het gebied van FTD. Het document beoogt geen op medische bewijsvoering gebaseerde richtlijn te zijn, maar beschrijft de werkwijze van de experts.
Lees verder >
Campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ opgenomen in nieuwe ‘World Alzheimer Report 2019’
Daags voor de internationale ‘World Alzheimer’s Day’, kwam op 20 september het gloednieuwe rapport van koepelorganisatie ADI (Alzheimer’s Disease International) uit met als thema stigma en de impact ervan op andere uitdagingen in de zorg voor mensen met dementie.
Lees verder >
Studiedag: Hulpmiddelen en omgevingsaanpassingen bij dementie
Langer thuis wonen is de wens van iedereen, ook van personen met dementie. Een van de manieren om dat mogelijk te maken, is het gebruik van hulpmiddelen en omgevingsaanpassingen.
Lees verder >
Brain Adventure Team verzet weer bergen
Vier mensen met jongdementie en hun partner en/of buddy gaan op een unieke expeditie in de Valle Maira, een afgelegen streek in de Italiaanse Alpen. Onder de naam 'Brain Adventure Team' willen de deelnemers zo een reisgids realiseren die ook anderen in staat moet stellen om de tocht te lopen.
Lees verder >
Vlaamse campagne 'Vergeet dementie, onthou mens' schopt het tot in Amerika!
Op uitnodiging van 'The National Academies of Science, Engineering & Medicine' presenteerde Olivier Constant (communicatiemedewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) op 14 augustus in Washington de missie van de campagne 'Vergeet dementie, onthou mens'.
Lees verder >
Het gebruik van contrasten in de zorg
Contrasten zijn bevorderlijk voor de goede waarneming en het gebruik van onze bebouwde omgeving. Ze kunnen immers bijdragen tot de algemene herkenbaarheid en oriëntatie binnen een gebouw, functioneel ingezet worden om de bruikbaarheid te verhogen en een belangrijke impact hebben op de veiligheid (accentuering van niveauverschillen of obstakels). Maar hoe zit dat dan in het ontwerpen voor personen met dementie? We stellen je graag de rekentool van het WTCB voor.
Lees verder >
Oproep: deel jouw goede praktijken over intergenerationeel samenwerken
Ben je in jouw woonzorgcentrum, gemeente/stad of school bezig met de uitrol van een ‘generatie-overschrijdend concept’, laat dat dan voor 30 juni 2019 weten aan tine.mous@politeia.be en/of vul deze vragenlijst in. Dat laatste neemt hooguit een minuutje in beslag. Een jury zal nadien de meest inspirerende ideeën weerhouden om in de publicatie op te nemen.
Lees verder >
Extra zorg voor mensen met jongdementie in woonzorgcentra gespreid over Vlaanderen
1.800 mensen hebben in Vlaanderen de formele diagnose jongdementie (voor de leeftijd van 65 jaar). Om de jonge gezinnen die hierdoor getroffen worden vooruit te helpen heeft de Vlaamse Regering op initiatief van Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, een bedrag vrijgemaakt van ruim 3 miljoen euro.
Lees verder >
De (huis)apotheker: een belangrijke actor voor goed afgestemde dementiezorg!
Apothekers sensibiliseren voor farmaceutische zorg bij dementie en daardoor hun kwaliteit van zorg en ondersteuning verhogen in relatie tot mensen met (een vermoeden van) dementie en hun mantelzorgers. Dat is wat FAZODEM beoogt. Apothekers zijn immers een laagdrempelig aanspreekpunt waar je ook in alle discretie in gesprek kunt gaan over een 'niet-pluis'-gevoel, over medicijnen bij dementie en over wat mensen verder nog bezighoudt.
Lees verder >
Fietsen voor dementievriendelijkheid - Jean fietst weer vanaf 13 juni!
Enkele jaren geleden organiseerde Jean een fietstocht voor het goede doel en dat wil hij dit jaar opnieuw doen met een unieke actie: ‘Fietsen voor Dementievriendelijkheid’. De opbrengst zal verdeeld worden over de Alzheimer Liga Vlaanderen (ondersteuning mantelzorgers), Expertisecentrum Dementie Vlaanderen (professionele ondersteuning) en het Mady Browaeys Fonds (KU Leuven – onderzoekseenheid rond frontotemporale dementie).
Lees verder >
Lancering oproep tot actie: 'Samen naar een dementievriendelijk Vlaanderen'
Met de oproep tot actie: ‘Samen naar een dementievriendelijk Vlaanderen’ roepen VVSG, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw en de Vlaamse Ouderenraad op tot actie. Niet zonder meer, maar geïnspireerd door de mensen achter de cijfers.
Lees verder >
Eerste Nederlandstalige boek over Lewy Body dementie is verschenen
‘Lewy body dementie’ of kortweg ‘LBD’ is na de ziekte van Alzheimer en herseninfarcten de derde belangrijkste oorzaak van dementie. LBD is dus zeker geen zeldzame ziekte. Toch hebben de meeste mensen er nog nooit van gehoord. Ook artsen die niet gespecialiseerd zijn in de materie kennen de aandoening vaak niet of niet voldoende. Dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor het herkennen van de ziekte. In een overgrote meerderheid van de gevallen krijgt de patiënt eerst een andere diagnose, doorgaans een andere vorm van dementie.
Lees verder >
Het referentiekader dementie: pilootprojecten en een wedstrijd voor hogescholen
Het is van groot belang dat elke nieuwe generatie studenten in een zorg- of welzijnsopleiding vertrouwd is met afgestemde, persoonsgerichte zorg. Het Expertisecentrum ontwikkelde daarom een educatief pakket voor studenten uit een bachelor- of HBO5-opleiding. Ben je docent in een (hoge)school? We dagen ook jou uit om actief met het referentiekader dementie aan de slag te gaan!
Lees verder >
Tandzorg en dementie
Op 20 maart werd in Wuustwezel op initiatief van WZC De Bijster in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen een minisymposium georganiseerd rond dementie en tandzorg. Mond- en tandzorg krijgen terecht meer aandacht in de ouderenzorg. Door cognitieve - en gedragsmoeilijkheden verloopt het uitvoeren van deze zorg bij personen met dementie soms niet als vanzelf. Vanuit een continue aandacht voor kwaliteitsverbetering in de zorg voor personen met dementie zochten medewerkers van De Bijster samen met tandarts Van Meir naar handelwijzen die hier een antwoord op kunnen geven. Je vindt bij 'lees verder' de presentaties van dit minisymposium.
Lees verder >
Laureaten projectoproep ‘deMENSindezorg’ bekend
Twee ziekenhuizen, twee woonzorgcentra en twee thuiszorgvoorzieningen gaan in 2019 aan de slag rond de zes fundamenten van goede zorg uit het referentiekader en worden hierin begeleid door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Ze zullen werken aan een gebalanceerde beeldvorming over dementie, zo gewoon mogelijk leven, autonomie en geborgenheid, afgestemde zorg, het betrekken en ondersteunen van mantelzorgers en vorming voor de medewerkers en vrijwilligers.
Lees verder >
Risico op dementie is fors te verlagen
Hoewel hoge leeftijd de belangrijkste risicofactor is voor dementie, spelen er nog andere risicofactoren mee waar we wel invloed op hebben. Zo zijn er beschermende factoren zoals gezonde voeding, matig met alcohol, voldoende fysieke activiteit, sociaal en cognitief actief blijven. Twee derde van de Vlamingen weten helaas niet dat met een gezonde leefstijl het risico op dementie daalt.