
Hoe geraak ik als mantelzorger van een persoon met dementie niet overbelast nu we meer op ons tweeën zijn aangewezen?
De nieuwe beschermingsmaatregelen vanwege het coronavirus vragen heel wat aanpassingen van mantelzorgers van een naaste met dementie. Dat kan een flink recept zijn voor overbelasting als we niet voorzichtig zijn. Daarom willen we enkele ideeën delen die kunnen helpen om de overbelasting te beperken.
Lees verder >
Zal mijn moeder mij nog herkennen nu ik niet meer op bezoek mag komen?
We kunnen op heel wat manieren proberen contact te houden met onze naasten met dementie die nu in afzondering zitten. Ook al zijn we niet fysiek aanwezig, toch zijn er heel wat waardevolle alternatieven die kansen bieden om de connectie te blijven behouden.
Lees verder >
De kracht van een glimlach
De ene dag zo en de andere dag al anders, maar één ding is hetzelfde gebleven: er altijd proberen te zijn voor onze mensen. We willen hen gelukkig zien.
Lees verder >
Het leven van 10 mensen met jongdementie in tijden van Corona
Humor is het beste wapen in tijden van crisis. En dat hebben de bewoners ook geweten. Zo worden de acteurs van Thuis op de vingers getikt. “Hela! Jullie mogen niet kussen!”, wordt er luid geroepen naar het televisiescherm. De magische deur naar de buitenwereld blijft dicht, maar met de nodige creativiteit proberen we het leed te verzachten.
Lees verder >
We leven in een bubbel
Ondanks deze hectische periode voelen we de warme initiatieven die onze medemensen nemen. Ze brengen uit alle hoeken kaartjes, brieven, bloemen, koekjes, … en nog veel meer. Voor ons als medewerkers geeft dit kracht en moed om verder te doen.
Lees verder >
De anonieme zorgverlener in tijden van corona
Heel wat van die kenmerken zitten op vandaag verstopt achter het mondmasker dat de zorgverlener draagt. Voor mensen met dementie kan dit een grote uitdaging vormen. Hoe ga je daarmee om? Vanuit de expertisecentra dementie hebben we een reeks handige tips gebundeld.
Lees verder >
We zijn allemaal maar mensen …
Onze bewoners met dementie beseffen misschien niet altijd ten volle wat er allemaal aan de hand is, maar ze voelen het wel. Emotionele en stressvolle tijden voor ons als zorgmedewerker betekent dat bewoners deze stress en emotie aanvoelen. Probeer er te zijn voor elkaar en toon begrip. We zijn allemaal maar mensen. Of om het met de woorden van het referentiekader dementie te zeggen: Ik, jij, samen MENS!
Lees verder >
Omgaan met mensen met dementie thuis: enkele tips voor tijdens de isolatieperiode ten gevolge van het coronavirus
Omgaan met mensen met dementie is sowieso een uitdaging en in tijden van deze coronapandemie nog meer. We worden door zowel zorgprofessionals als mantelzorgers dezer dagen vaak gevraagd om tips en adviezen. Die willen we ook geven maar het spreekt voor zich dat het effect op de persoon zelf verschilt.
Lees verder >
Bea Willems getuigt over haar leven als mantelzorger van haar echtgenoot Luc
Bea Willems getuigt over haar leven als mantelzorger van haar echtgenoot Luc. Geen enkele situatie is dezelfde maar tijdig starten met het nadenken over ondersteuning en hulp is cruciaal om het vol te houden. Psycho-educatie, zoals de sessies van ‘Dementie en nu’ kunnen daar ook bij helpen. Mantelzorg kan mooi zijn, maar heeft ook zijn grenzen.
Lees verder >
Videobellen en selfies tijdens het zware werk
Selfies sturen naar families met ons erbij en samen lachen en gek doen. Ik dacht dat ik dit nooit in mijn carrière zou gaan doen. Net zoals video-calls doen met de familie van de bewoners. De feedback die we krijgen is hartverwarmend. Mensen zijn blij dat ze kunnen volgen hoe het leven verder gaat in ons woonzorgcentrum in tijden van quarantaine.
Lees verder >
Een gedicht in tijden van corona ...
Voor bewoners en medewerkers in woonzorgcentra zijn de strenge quarantainemaatregelen allesbehalve evident. In een beklijvend gedicht beschrijft Carola Raeymaekers van woonzorgcentrum Hogevijf in Hasselt hoe zij en haar collega's ook in deze moeilijke tijden een glimlach proberen te toveren op het gezicht van hun bewoners.
Lees verder >
Coronavirus, isolatie en dementie: wat leren we eruit? Oproep voor deelname aan onderzoek
Niet alleen het coronavirus maar ook de beschermingsmaatregelen om de infectie in te dijken zijn van een nog onbekende impact op onze samenleving. Ook onze bewoners met dementie ontsnappen er niet aan. Daarom roept neuroloog Kurt Segers op om deel te nemen aan een onderzoek dat op korte termijn de impact van quarantainemaatregelen op bewoners van woonzorgcentra met dementie in kaart wil brengen.
Lees verder >
Advies omgang met mensen met dementie met een vermoeden van Covid-19 besmetting
Wat doen we bij zorgvragers met dementie en doolgedrag, die tekenen van Covid-19 vertonen? Is het aangewezen om deze mensen te fixeren om het risico op besmetting van anderen te beperken of zelfs te sederen om angst en paniek te vermijden?
Lees verder >
Deze is voor alle zorghelden: een getuigenis in tijden van corona
De dag vordert. Kaartjes komen binnen. Handgeschilderde dozen in vrolijke kleurtjes met charmante kindertekeningen erop. Er wordt gebabbeld, er worden dutjes en activiteiten gedaan en er wordt veel gelachen. Het leventje in het woonzorgcentrum kabbelt op de een of andere manier ook gewoon voort. Waar mensen voor mensen zorgen, is er altijd hoop! En het zit vaak in de ‘kleine dingen’.
Lees verder >
'Shared reading' met mensen met dementie
Op uitnodiging van de Vlaamse organisatie Het Lezerscollectief gingen we begin maart mee op werkbezoek naar Liverpool. Achteraf bekeken was het moment minder gelukkig want tijdens ons bezoek werd het nieuws over het corona-virus uur na uur grimmiger. Dat maakte het bezoek echter niet minder boeiend!
Lees verder >
Veel kracht en moed toegewenst!
Vanuit de expertisecentra dementie wensen we alle zorgverleners (professionals, mantelzorgers en vrijwilligers) in de thuiszorg, ziekenhuizen en woonzorgcentra heel veel moed en sterkte toe bij de oncomfortabele situatie die ontstaan is ten gevolge van het coronavirus. Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend en door het gebrek aan een vertrouwde stem, een veilig houvast wordt hun situatie nu dubbel op de proef gesteld.
Lees verder >
De 43ste Wintermeeting van de ‘Belgische Vereniging voor Geriatrie en Gerontologie’ staat voor de deur
Op 14 en 15 februari vindt de 43ste Wintermeeting plaats van de 'Belgische Vereniging voor Geriatrie en Gerontologie'. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen zal er opnieuw aanwezig zijn met een uitgebreide boekenstand.
Lees verder >
Dementie in Europees en wereldwijd verband: leren van elkaar
Beleidsmakers en besluitvormers komen twee keer per jaar samen om interessante onderzoeksresultaten met elkaar te delen en dit onder de vleugels van Alzheimer Europe. Op 10 en 11 december vond een bijeenkomst plaats in de schaduw van de Europese Commissie. Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) is er reeds bij van bij het begin van deze meetings van ‘gouvernementele experten’ en blikt terug op twee boeiende dagen.
Lees verder >
Oproep deelname enquête intergenerationele samenwerking tussen zorg en onderwijs
Zes studenten Toegepaste Psychologie uit Antwerpen gaan met ondersteuning van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen aan de slag rond het thema intergenerationele samenwerking tussen zorg en onderwijs. Zij onderzoeken waarom intergenerationele projecten in Vlaanderen nog niet zo frequent plaatsvinden, maar ook wat zorgverleners en leerkrachten nodig hebben om zulke projecten wel te faciliteren. Ook jij kan een bijdrage leveren aan hun onderzoek!
Lees verder >
Praten over dementie: een hulpmiddel om gesprekken over dementie te voeren met mensen met een verstandelijke beperking
Jenny's dagboek is een gratis te downloaden boekje en een set ansichtkaarten ter ondersteuning van gesprekken over dementie met mensen met een (verstandelijke) beperking.
Gesprekken over dementie zijn nooit gemakkelijk. Iedereen, ook mensen met een beperking, heeft recht heeft op kennis van hun diagnose. Dat is niet alleen een kwestie van mensenrechten, maar als onderdeel van het ontwikkelen van een passende en geïndividualiseerde post-diagnostische ondersteuning.