Archief – In gesprek met onderzoeker

Archief - in gesprek met onderzoeker ... Sebastiaan Engelborghs

We spraken met Sebastiaan Engelborghs over zijn klinisch werk als neuroloog en coördinator van de geheugenkliniek bij ZNA (Ziekenhuisnetwerk Antwerpen) en zijn onderzoekswerk als hoogleraar bij het departement biomedische wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Hij is er directeur van BIODEM, het centrum voor onderzoek naar biomarkers voor dementie.

Lees verder >

Archief - In gesprek met onderzoeker ... Hilde Verbeek

Er is veel bezorgdheid over de kwaliteit van residentiële ouderenzorg. Niet alleen in Vlaanderen, ook bvb. in Nederland. Net over de grens werkt onderzoeker Hilde Verbeek aan de universiteit van Maastricht op dit thema. Daar is ze één van de coördinatoren van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg. Men wil er vooral bruggen bouwen tussen wetenschap en de ouderenzorg. Reden genoeg om een kennismaking te organiseren.

Lees verder >

Archief - In gesprek met onderzoekers ... An Neven en Judith Urlings

Judith Urlings studeerde in 2012 af als neuropsychologe aan de universiteit van Maastricht. In 2014 begon Judith aan een doctoraat aan de universiteit van Hasselt dat zicht richt op de rijvaardigheid bij senioren. An Neven studeerde mobiliteitswetenschappen aan de universiteit van Hasselt en deed onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van personen met Multiple Sclerose.

Lees verder >

Archief - In gesprek met onderzoeker ... Jan De Lepeleire

Onder Vlaamse huisartsen is Jan De Lepeleire een meer dan bekende naam. Niet alleen was hij zelf 34 jaar huisarts in Lint en 10 jaar coördinerend en raadgevend arts van een woonzorgcentrum in Edegem, sinds 28 jaar is hij ook verbonden aan het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde, onderdeel van de KU Leuven.

Lees verder >

Archief - In gesprek met onderzoeker … sir Michael Marmot

Vorige maand kreeg sir Michael Marmot een eredoctoraat aan de Universiteit Gent. In 2013 kreeg hij er al een in Leuven en hij heeft er nog een aantal. Het is dan ook een geweldige staat van dienst die hij opbouwde de afgelopen decennia. Na studies in Australië en Californië werkte hij als professor epidemiologie aan University College of London. Toch is deze onderzoeker in Vlaanderen grotendeels een nobele onbekende. Reden genoeg om naar zijn lezing te gaan en zijn recentste boek 'The health Gap' te lezen.

Lees verder >

Archief - In gesprek met onderzoekster ... Aagje Swinnen

Aagje Swinnen is als Universitair Docent verbonden aan de Universiteit Maastricht, maar haar roots liggen in Vlaanderen. Aan de Universiteit Gent studeerde ze Germaanse Talen (Nederlands/Zweeds). Aagje maakte een proefschrift over de representatie van vrouwen in de Nederlandse literatuur. Toen ze de roman ‘De Vermaledijde Vaders’ van Monika Van Paemel bestudeerde, waarin het hoofdpersonage een oudere schrijfster is, raakte ze ook meer en meer geïnteresseerd in de beeldvorming van ouderen binnen de literatuur.

Lees verder >

Archief - In gesprek met onderzoek(st)er

Lijst met oudere gesprekken

Lees verder >