Alle berichten

Bruce Willis krijgt diagnose van frontotemporale dementie

Nadat hij in maart 2022 stopte met acteren vanwege afasie, is bij Bruce Willis, 67, sindsdien frontotemporale dementie vastgesteld, maakte zijn familie  bekend." Sinds we Bruce's diagnose van afasie in het voorjaar van 2022 aankondigden, is de toestand van Bruce vooruitgegaan," merkte de familie Willis op in een verklaring.

Lees verder >

Fijne kerstdagen en onze beste wensen voor 2023!

Dementie was afgelopen jaar sterk in de actualiteit. Daar hebben de Expertisecentra Dementie opnieuw fel aan bijgedragen. Voor 2023 zetten wij ons opnieuw in voor een SAMENleving die met dementie kan omgaan zodat elke MENS met dementie zich gewaardeerd en ondersteund voelt. We ontmoeten je graag op ons pad!

Lees verder >

Terugblik Cera-webinar ‘De rol van de huisarts in het dementieproces’

Heb je donderdag 15 december ook genoten van het webinar over de rol van de huisarts in het dementieproces? We geven je graag wat bijkomende informatie mee!

Lees verder >

Dementie op nummer 1 bij nieuwe sterftecijfers

Bijna een op de tien overlijdens in ons land wordt toegeschreven aan dementie. In Vlaanderen is de impact van dementie op de sterftecijfers groter dan in Wallonië of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Lees verder >

COVID-19 en woonzorgcentra: de grootte en de organisatievorm doen ertoe!

Woonzorgcentra die werken met kleinere leefgroepen die vaste zorgteams hebben, tellen opmerkelijk minder personen die door COVID-19 zijn besmet geweest of hierdoor zijn overleden. Dat geldt niet enkel voor de bewoners, maar ook voor de medewerkers. Tot dat besluit komen onderzoekers van KU Leuven en de Nederlandse Radboud Universiteit die hierover onderzoek deden in het kader van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Lees verder >

Cera-webinar ‘Veranderend gedrag bij dementie’: bijkomende informatie

Je bekeek het Cera-webinar over veranderend gedrag bij mensen met dementie dat op 15 november plaatsvond en je bent op zoek naar meer informatie? We helpen je graag op weg.

Lees verder >

Cera-webinar ‘Maaltijdtips bij mensen met dementie’: bijkomende informatie

Je bekeek het Cera-webinar over maaltijdzorg bij mensen met dementie en bent op zoek naar meer informatie? We helpen je graag op weg.

Lees verder >

Graag uw attentie voor mensen met dementie: start campagne tijdens 'Weekend van de Klant'

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen lanceerden op zaterdag 1 oktober een nieuwe campagne tijdens het 'Weekend van de Klant'. Winkeliers en dienstverleners in heel Vlaanderen willen ze beter voorbereiden op en informeren over de omgang met mensen met dementie. Het startschot werd gegeven bij juwelier Clem Vercammen in Heist-op-den-Berg.

Lees verder >

Vitrinetentoonstelling confronteert Leuvense shoppers in het kader van de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ met 75 verhalen over dementie

Gisteren werd in het kader van de ‘Werelddag Dementie’ de tentoonstelling ‘Sprekende objecten’ in Leuven officieel geopend, in aanwezigheid van onder andere minister Crevits en Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Lees verder >

Kennisagenda dementie vernieuwd

De Expertisecentra Dementie en Alzheimer Liga Vlaanderen hebben hun kennisagenda vernieuwd. De kennisagenda is een open oproep aan Vlaamse onderzoekers.

Lees verder >

Waarderingscampagne mantelzorgers schiet uit de startblokken

“Ik trek mijn plan wel hoor!” Het is een zinnetje dat mantelzorgers ons vaak zeggen. En toch kunnen ze zeker ook jouw hulp en waardering gebruiken. Daarom lanceren Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen naar aanleiding van de dag van de Mantelzorger de campagne #jedoetdatéchtgoed!

Lees verder >

Studie naar technologiegebruik bij ouderen met cognitieve moeilijkheden afgerond

Technologie biedt mogelijkheden om thuiswonende ouderen met milde cognitieve moeilijkheden te ondersteunen bij alledaagse activiteiten en zo hun welzijn en zelfredzaamheid te vergroten. Bij het gebruik ervan stoten mensen echter vaak nog op drempels Aan de hand van een samenwerking met o.a. Université Laval (Québec, Canada) en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen voor het opzetten van de studie, bestudeerden onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel wat hier de redenen voor zijn.

Lees verder >

Campagne rond hersengezondheid succesvol gelanceerd

Op 9 mei werd bij de start van de 'Week van de Zorg' ook onze campagne rond hersengezondheid gelanceerd. We waren niet alleen aanwezig in de 'Zorgbabbels', maar ook op een tiental markten. Ook in de pers ging de campagne niet onopgemerkt voorbij!

Lees verder >

Veel enthousiasme en inspiratie tijdens studiedag ‘Cultuur en dementie in verbinding – een kunst’

Op vrijdag 6 mei vond in het Provinciehuis van Leuven de studiedag ‘Cultuur en dementie in verbinding – een kunst’ plaats. Met meer dan 120 geïnteresseerde deelnemers was het evenement helemaal volzet.

Lees verder >

Twee voor de prijs van één: nieuwe campagne plaatst hersengezondheid in de kijker

Een gezonde leefstijl kan het risico op dementie verminderen. Daarom lanceert het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen op maandag 9 mei de campagne '2 voor de prijs van 1': wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen!

Lees verder >

'Restaurant Misverstand' zet jongdementie op de kaart

In de loop van maart startte het eerste seizoen van 'Restaurant Misverstand' in Vlaanderen. Collega Anouck de Bruijn, coördinator van het regionaal expertisecentrum dementie Orion ism PGN, zorgt voor begeleiding en ondersteuning van het hele team en voor de gevatte duiding tijdens het programma.

Lees verder >

Samen Lezen in de ouderenzorg

Samen Lezen, een initiatief van Het Lezerscollectief, versterkt het leesplezier, maar ook het samenzijn en welbevinden. Cera ondersteunt Het Lezerscollectief en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen om in 2022 nieuwe leesbegeleiders te engageren, specifiek gericht op woonzorgcentra, centra voor dagverzorging of dagopvang in Vlaanderen en Brussel.

Lees verder >

Webinar 'Nachtelijke onrust bij dementie'

“Koffie zetten midden in de nacht, onrustig zoeken naar iets in het badkamerkastje, de woonkamer opruimen, … Sinds mijn vrouw dementie heeft, is haar dag-nachtritme verstoord. Overdag is ze slaperig en ’s nachts soms klaarwakker.”
Slapen is een belangrijk onderdeel van ons leven. En net dat aspect raakt bij veel mensen met dementie verstoord. In dit Cera-webinar in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vertelde Prof. dr. Chantal Van Audenhove (LUCAS) over wat de impact hiervan is op de persoon met dementie en zijn omgeving. Carla Molenberghs, directrice van Huis Perrekes duidde hoe huis Perrekes hiermee omgaat. Onder meer het wiegbed kan helpend zijn.

Lees verder >

Diagnosemededeling: praktijken en meningen van een groep Belgische deskundigen

Uit eerder onderzoek is gebleken dat slechts een minderheid van artsen de diagnose van de ziekte van Alzheimer duidelijk aan hun patiënten meedeelt. De voornaamste reden hiervoor was de vrees dat deze mededeling schadelijk zou zijn voor de patiënt, vooral voor zijn of haar mentale toestand. Gelukkig is uit verschillende studies gebleken dat de mededeling van de diagnose van de ziekte van Alzheimer bij patiënten met lichte tot matige dementie in de overgrote meerderheid van de gevallen geen depressie veroorzaakt en de angst zelfs kan doen afnemen.

Lees verder >

Webinar Dementie en technologie: kijk terug

Wat kunnen robots en sprekende lampen voor jou betekenen?
“We hebben al een aantal technologische snufjes in huis gehaald sinds mijn vrouw de diagnose dementie kreeg: een trackingsysteem voor op haar wandelingen, een sprekende klok, een app om herinneringen op te halen, … maar hoe ver staat technologie anno 2022? En wat kan die voor ons betekenen?”
Dat, en nog veel meer kwam je te weten op het webinar op 24 februari 2022.

Lees verder >