Alle berichten

Euthanasie en dementie: op zoek naar nuance in het debat

Eenvoudig zal het nooit zijn. En de makkelijkste oplossing alvast ook niet bij dementie. Euthanasie bij dementie op basis van een wilsverklaring is immers controversieel. Artsen en bij uitbreiding hulpverleners kunnen vaak moeilijk inschatten wanneer een eventueel verzoek ingewilligd moet worden.

Lees verder >

Gratis e-learnings bij covid-19

Werk je in deze coronatijden met mensen met dementie en kan je een opfrissing gebruiken? Ben je op zoek naar tips om te communiceren bij dementie? Hoe geef je warme zorg met een mondmasker aan? Op deze drie vragen geven we antwoorden in drie beknopte e-learnings.

Lees verder >

Webinar voor mantelzorgers van mensen met dementie - Op zoek naar veerkracht als mantelzorger van een persoon met dementie

De begeleiding en de zorg voor iemand met dementie thuis is vaak al uitdagend en de huidige quarantainemaatregelen maken dit nu extra pittig. Tijdens een onlinelezing nodigen we je uit om stil te staan bij de effecten van deze crisis op jezelf. We leggen de focus op mogelijke hulpbronnen en manieren om je draagkracht te versterken.

Lees verder >

Corona treft ook het hart van onze werking

Bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen hebben we de impact van het coronavirus van heel nabij moeten ondervinden. Op 22 maart werd collega Jan Steyaert plots opgenomen in het ziekenhuis. Het verdict: corona, beademing en een kunstmatige coma. Er volgden voor ons en zeker voor de familie van Jan bange dagen en onzekere weken. We zijn als team heel blij om dit artikel van Sociaal.Net te mogen delen waarin Jan, nu gezond en wel, zijn ervaringen heeft neergeschreven!

Lees verder >

Delier bij patiënten met COVID-19 in woonzorgcentra, thuiszorg of ziekenhuis

Het UZ Leuven zette naar aanleiding van de coronapandemie een filmpje online waarin ze toelichting geven over het voorkomen van een delier, onder meer bij mensen met dementie met Covid-19 die in een woonzorgcentrum wonen. Het behandelen van mensen met een delier is bij isolatie niet evident. Het is ook zo dat isolatie het delier kan vergroten. Daarom geven de expertisecentra dementie graag dit bijkomend advies mee.

Lees verder >

Corona-ondersteuningsaanbod van alle expertisecentra dementie aan de referentiepersonen dementie groeit

De uitwisseling tussen referentiepersonen dementie tijdens de online-ondersteuning door de expertisecentra dementie geeft inzicht in elkaars aanpak, maar leidt ook tot vragen waarmee we aan de slag gaan. In de corona-Praatbox die we hier speciaal voor creëerden, zijn telkens twee medewerkers van een expertisecentrum dementie aanwezig die de groep een uur lang begeleiden en ondersteunen.

Lees verder >

Joske wordt in juli 100 jaar en schreef met pen en papier haar gevoelens neer in coronatijden

Een uniek document in coronatijden: Joske wordt in juli 100 jaar en schreef met pen en papier haar gevoelens neer als bewoonster van woonzorgcentrum Hof van Egmont in Mechelen.

Lees verder >

Videobellen voor en met mensen met dementie en hun naasten: communicatieadvies

Mensen met dementie hebben behoefte aan duidelijke informatie en haalbare afspraken als het gaat om virtueel overleg. Ze moeten weten hoe het medium werkt en ze moeten ook worden geïnformeerd over mogelijke gevaren. Bovendien is het meer dan ooit belangrijk om de communicatie aan te passen aan hun ritme. We geven daarom graag een aantal handige tips mee om in tijden van corona onlinecommunicatie zoveel mogelijk op maat van mensen met dementie aan te bieden.

Lees verder >

Meer dan ooit nood aan kwaliteitsvol wonen en leven

Laten we het gesprek voeren over wat goed is om te doen voor kwetsbare mensen in woonzorgcentra en zij die (nog) thuis wonen, met oog voor de dagelijkse realiteit van langdurige zorg en alle erbij behorende dilemma's, schrijven Jurn Verschraegen en Anne-Mei The.

Lees verder >

Een namiddag op de dienst bij personen met dementie in coronatijden

Vrijdag 10 april 2020. De coronastorm woedt buiten in al haar hevigheid, binnen blijft het nog rustig al is het ook intens. Als je werkt met mensen waar nabijheid belangrijk is om contact te kunnen leggen en de wereld om je heen te begrijpen, is 'afstand houden' niet evident ...

Lees verder >

Hoe vertel ik aan mijn naaste met dementie wat er aan de hand is tijdens de coronacrisis?

Je kan het nieuws over corona op verschillende manieren delen met je naaste die dementie heeft. Zij voelen ook wel dat er iets aan de hand is. Pas jouw boodschap aan naar de mogelijkheden en persoonlijkheid van de persoon. Weet dat het uitleggen van deze crisis geen garantie is dat ze het zullen onthouden. Toch kan dit voor sommige personen met dementie een (tijdelijke) oriëntatie geven.

Lees verder >

Corona zet de zorg voor mensen met dementie op scherp

Dementiezorg is bij uitstek relatiezorg. Dat zie je tijdens deze crisis overduidelijk. Daar waar men in kleine leefgroepen of woonunits werkt, waar men met elkaar een klein huishouden vormt, daar stellen zich relatief minder problemen. Het is een opgebouwde leefomgeving die baadt in een gezond microklimaat dat ondanks het fysieke contactverbod met familie en naasten, toch nog ‘zo normaal als mogelijk’ verder kabbelt.

Lees verder >

Hoe ga je om met weerstand als je de afspraak bij de kapper schrapt?

Ik moet als mantelzorger het contact met anderen afbouwen om het risico op besmetting met het coronavirus te verminderen. Dat betekent dat ik peuzel aan de vaste structuur van mijn vrouw die dementie heeft. Hoe ga ik om met weerstand wanneer ik de afspraak bij de kapper noodgedwongen moet afzeggen?

Lees verder >

Dominique De Leenheer getuigt - quarantainezorg aan besmette coronapatiënten in de thuiszorg

Drie coronabesmettingen onder eenzelfde dak, waarvan ondertussen helaas eentje met fatale afloop. Maar dat belet verzorgende Dominique De Leenheer van Familiehulp niet om elke dag quarantainezorg te verlenen aan een zieke vader en diens dochter. Een openhartige getuigenis uit de thuiszorg!

Lees verder >

Wat na de coronatests in de woonzorgcentra?

Van de ruim 800 woonzorgcentra in Vlaanderen krijgen er 85 vandaag in totaal 11.243 tests toegestuurd. In 55 van die centra is intussen al een uitbraak van corona vastgesteld en moeten dus niet alleen de bewoners maar ook de zorgverleners worden gescreend. Maar wat moet er nadien met die testresultaten gebeuren?

Lees verder >

Corona op maat van mensen met een beperking (en dementie)

Enkele docenten vertaalden relevante informatie over het coronavirus voor de doelgroep mensen met een beperking naar de Belgische situatie. Het werd een overzichtelijk document dat voorzieningen van mensen met een beperking kunnen gebruiken.

Lees verder >

Mantelzorg voor een thuiswonende ouder met dementie in coronatijden, het verhaal van een dochter

‘Samen zorgen voor elkaar’ is de slogan tijdens deze coronadagen. Maar hoe doe je dat, als contact wordt afgeraden en ieder in zijn kot moet blijven? Onze ouders wonen samen, hun kinderen niet ver van hen vandaan. Ze zorgen voor elkaar. Dit jaar al maar liefst 50 jaar.

Lees verder >

Creativiteit en extra aandacht in de thuiszorg

Als thuisbegeleiders moeten we meer dan ooit creatief zijn. Gelukkig lachen we ook wat af. Ik probeer waar het past de communicatie met wat humor te kruiden, zodat we ondanks de moeilijke tijden het contact toch positief afsluiten.

Lees verder >

Hoe kan mijn vader toch nog contact hebben met zijn kleinkinderen?

Om de verspreiding van het Covid-19 virus zoveel mogelijk tegen te gaan is één van de maatregels dat kleinkinderen en grootouders de komende weken elkaar fysiek niet ontmoeten. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat het contact tussen kleinkinderen en grootouders toch blijft ondanks de maatregelen?

Lees verder >

Hoe geraak ik als mantelzorger van een persoon met dementie niet overbelast nu we meer op ons tweeën zijn aangewezen?

De nieuwe beschermingsmaatregelen vanwege het coronavirus vragen heel wat aanpassingen van mantelzorgers van een naaste met dementie. Dat kan een flink recept zijn voor overbelasting als we niet voorzichtig zijn. Daarom willen we enkele ideeën delen die kunnen helpen om de overbelasting te beperken.

Lees verder >