Coronavirus en dementie

Mantelzorg voor een thuiswonende ouder met dementie in coronatijden, het verhaal van een dochter

‘Samen zorgen voor elkaar’ is de slogan tijdens deze coronadagen. Maar hoe doe je dat, als contact wordt afgeraden en ieder in zijn kot moet blijven? Onze ouders wonen samen, hun kinderen niet ver van hen vandaan. Ze zorgen voor elkaar. Dit jaar al maar liefst 50 jaar.

Lees verder >

Creativiteit en extra aandacht in de thuiszorg

Als thuisbegeleiders moeten we meer dan ooit creatief zijn. Gelukkig lachen we ook wat af. Ik probeer waar het past de communicatie met wat humor te kruiden, zodat we ondanks de moeilijke tijden het contact toch positief afsluiten.

Lees verder >

Hoe kan mijn vader toch nog contact hebben met zijn kleinkinderen?

Om de verspreiding van het Covid-19 virus zoveel mogelijk tegen te gaan is één van de maatregels dat kleinkinderen en grootouders de komende weken elkaar fysiek niet ontmoeten. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat het contact tussen kleinkinderen en grootouders toch blijft ondanks de maatregelen?

Lees verder >

Hoe geraak ik als mantelzorger van een persoon met dementie niet overbelast nu we meer op ons tweeën zijn aangewezen?

De nieuwe beschermingsmaatregelen vanwege het coronavirus vragen heel wat aanpassingen van mantelzorgers van een naaste met dementie. Dat kan een flink recept zijn voor overbelasting als we niet voorzichtig zijn. Daarom willen we enkele ideeën delen die kunnen helpen om de overbelasting te beperken.

Lees verder >

Zal mijn moeder mij nog herkennen nu ik niet meer op bezoek mag komen?

We kunnen op heel wat manieren proberen contact te houden met onze naasten met dementie die nu in afzondering zitten. Ook al zijn we niet fysiek aanwezig, toch zijn er heel wat waardevolle alternatieven die kansen bieden om de connectie te blijven behouden.

Lees verder >

De kracht van een glimlach

De ene dag zo en de andere dag al anders, maar één ding is hetzelfde gebleven: er altijd proberen te zijn voor onze mensen. We willen hen gelukkig zien.

Lees verder >

Het leven van 10 mensen met jongdementie in tijden van Corona

Humor is het beste wapen in tijden van crisis. En dat hebben de bewoners ook geweten. Zo worden de acteurs van Thuis op de vingers getikt. “Hela! Jullie mogen niet kussen!”, wordt er luid geroepen naar het televisiescherm. De magische deur naar de buitenwereld blijft dicht, maar met de nodige creativiteit proberen we het leed te verzachten.

Lees verder >

We leven in een bubbel

Ondanks deze hectische periode voelen we de warme initiatieven die onze medemensen nemen. Ze brengen uit alle hoeken kaartjes, brieven, bloemen, koekjes, … en nog veel meer. Voor ons als medewerkers geeft dit kracht en moed om verder te doen.

Lees verder >

De anonieme zorgverlener in tijden van corona

Heel wat van die kenmerken zitten op vandaag verstopt achter het mondmasker dat de zorgverlener draagt. Voor mensen met dementie kan dit een grote uitdaging vormen. Hoe ga je daarmee om? Vanuit de expertisecentra dementie hebben we een reeks handige tips gebundeld.

Lees verder >

We zijn allemaal maar mensen …

Onze bewoners met dementie beseffen misschien niet altijd ten volle wat er allemaal aan de hand is, maar ze voelen het wel. Emotionele en stressvolle tijden voor ons als zorgmedewerker betekent dat bewoners deze stress en emotie aanvoelen. Probeer er te zijn voor elkaar en toon begrip. We zijn allemaal maar mensen. Of om het met de woorden van het referentiekader dementie te zeggen: Ik, jij, samen MENS!

Lees verder >

Omgaan met mensen met dementie thuis: enkele tips voor tijdens de isolatieperiode ten gevolge van het coronavirus

Omgaan met mensen met dementie is sowieso een uitdaging en in tijden van deze coronapandemie nog meer. We worden door zowel zorgprofessionals als mantelzorgers dezer dagen vaak gevraagd om tips en adviezen. Die willen we ook geven maar het spreekt voor zich dat het effect op de persoon zelf verschilt.

Lees verder >

Videobellen en selfies tijdens het zware werk

Selfies sturen naar families met ons erbij en samen lachen en gek doen. Ik dacht dat ik dit nooit in mijn carrière zou gaan doen. Net zoals video-calls doen met de familie van de bewoners. De feedback die we krijgen is hartverwarmend. Mensen zijn blij dat ze kunnen volgen hoe het leven verder gaat in ons woonzorgcentrum in tijden van quarantaine.

Lees verder >

Een gedicht in tijden van corona ...

Voor bewoners en medewerkers in woonzorgcentra zijn de strenge quarantainemaatregelen allesbehalve evident. In een beklijvend gedicht beschrijft Carola Raeymaekers van woonzorgcentrum Hogevijf in Hasselt hoe zij en haar collega's ook in deze moeilijke tijden een glimlach proberen te toveren op het gezicht van hun bewoners.

Lees verder >

Coronavirus, isolatie en dementie: wat leren we eruit? Oproep voor deelname aan onderzoek

Niet alleen het coronavirus maar ook de beschermingsmaatregelen om de infectie in te dijken zijn van een nog onbekende impact op onze samenleving. Ook onze bewoners met dementie ontsnappen er niet aan. Daarom roept neuroloog Kurt Segers op om deel te nemen aan een onderzoek dat op korte termijn de impact van quarantainemaatregelen op bewoners van woonzorgcentra met dementie in kaart wil brengen.

Lees verder >

Advies omgang met mensen met dementie met een vermoeden van Covid-19 besmetting

Wat doen we bij zorgvragers met dementie en doolgedrag, die tekenen van Covid-19 vertonen? Is het aangewezen om deze mensen te fixeren om het risico op besmetting van anderen te beperken of zelfs te sederen om angst en paniek te vermijden?

Lees verder >

Deze is voor alle zorghelden: een getuigenis in tijden van corona

De dag vordert. Kaartjes komen binnen. Handgeschilderde dozen in vrolijke kleurtjes met charmante kindertekeningen erop. Er wordt gebabbeld, er worden dutjes en activiteiten gedaan en er wordt veel gelachen. Het leventje in het woonzorgcentrum kabbelt op de een of andere manier ook gewoon voort. Waar mensen voor mensen zorgen, is er altijd hoop! En het zit vaak in de ‘kleine dingen’.

Lees verder >

Veel kracht en moed toegewenst!

Vanuit de expertisecentra dementie wensen we alle zorgverleners (professionals, mantelzorgers en vrijwilligers) in de thuiszorg, ziekenhuizen en woonzorgcentra heel veel moed en sterkte toe bij de oncomfortabele situatie die ontstaan is ten gevolge van het coronavirus. Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend en door het gebrek aan een vertrouwde stem, een veilig houvast wordt hun situatie nu dubbel op de proef gesteld.

Lees verder >